Tips for krukker og potter på terrassen

Nå er det høysesong for planting i potter og krukker - minihager som mange finner stor stor glede i. Les tipsene fra hageentusiast og pensjonist Kristian Reilstad, som har lang fartstid fra Hageselskapet.

- Vi har mange urner og krukker. For at disse skal trives kreves god jord, vann og gjødsel, sier Kristian Reilstad. Han deler sine beste krukketips med leserne av hage.no.

Reilstad bor på Finnøy i Rogaland og har en stor hage på ca 4 mål.  Han forteller at hagen består av mye plen, roser, stauder, sommerblomster, løkplanter samt frukt og bærhage.

- Vi vet at på solskinnsdager er det ikke måte på hvor mye vann som fordampes i krukkene, sier Reilstad. Her er hans tips:

1. Bruk skikkelig god jord og bland gjerne inn 30-40 % sand. Vi vet at sand (stein) holder på vann, og gir meget god drenering og struktur.

2. Legg rikelig med Leca-singel i bunnen. Av erfaring har vi oppdaget at med å bruke Leca-singel og lagt et utbrukt klesplagg eller duk over, så har Leca-singel lett for å forsvinne når en bytter jord. Vårt råd er å fylle opp leca-singel i en utbrukt strømpebukse, fyll opp etter størrelsen på krukken, legg den i sirkler i bunnen , og la enden av strømpebuksa komme opp til toppen av jorda i krukken.

Ved tømming tar man da bare i enden av denne og drar den opp av krukken. Dermed er den klar til bruk til neste planting.

3. Kle innvendig i krukken med bobleplast, ikke i bunnen. Dette isolerer mot uttørring om sommeren, og isolerer godt om vinteren.

4. Vi har en stor stamp som vi fyller med vann og tilsetter litt flytende gjødsel. Fordelen med dette er at vi aldri vanner med kaldt vann, med med lunkent vann, alt etter hvor den er plassert.

5. Vårløker som tulipaner og påske-/pinseliljer setter vi i en bøtte som er tilpasset krukken. Vi setter flere hull i bøtta ca 10 cm over bunnen, fyller opp med leca-singel som nevnt overfor. Da det er hull ca 10 cm over bunnen blir dette et vannreservar. Når tulipaner-liljer er avblomstret tar vi bøtta opp og setter den til lagring. Krukken er da klar for sommerblomster.