Går for gull i grilling

Med Alhoa-stemning, barbiedukker og sunne hemmeligheter møtes Norges ivrigste grillere til kamp på lørdag. 65 deltakere har hittil meldt seg på årets NM i grilling.

Norge har mange ganger vist at de har kokker i verdensklasse. På lørdag blir det harde slag – og mye latter – over grillkullet i Sofienbergparken i Oslo. Da skal Norges beste grillere kåres.

Hittil er 13 lag påmeldt, og alle har grillet, smakt og finstudert seg fram til det de mener dommerne vil falle for. – Men det aller viktigste er å ha det moro. Vi føler oss som vinnere bare ved å få være med, sier Steve Westerby, som leder laget Aloha XO Luau. Han lover god Hawaii-stemning over glørne.

Årets ”luau” – grillfest – begynner klokken åtte om morgenen og vinnerne kåres samme ettermiddag. – Dette er en folkefest med matglede, smaksprøver og mye moro, lover informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Varmer opp med grillfester
Mange deltakere har brukt mye tid på å forberede seg til konkurransen. – Vi lader opp som i fjor med et par treninger i forkant. Her legger vi vekt på det sosiale ved grillingen, så en trening varer gjerne en hel helg, forteller Ole Petter Gjerustad, lagleder for Sviddmat.no.

Han og lagkameratene satser på å forsvare fjorårets NM-tittel, mens revansjesugne Team BarbieQ går for å hente tittelen tilbake. – Vi har hatt flere treningssamlinger der vi snakker, koser oss og nyter god mat. I år har vi også fått med oss to matgale hobbykokker som en ekstra vitamininnsprøytning, forteller lagleder Jan Ivar Nykvist fra det tidligere Tres Diablillos.

Han lover en stand som overrasker og en rosa tråd i alt laget leverer.

Sunt fokus
Årets NM har temaet "Grilling med sunn glød". En fersk undersøkelse gjennomført for Matprat viser at nordmenn er mer opptatt av sunnhet når vi griller i dag enn vi var for fem år siden. Derfor er grad av sunnhet tatt med som et kriterium som er med i hele konkurransen.

– Det er tre forhold som avgjør om grillmaten blir sunn: Det første er råvaren du griller, det andre er tilbehøret og det tredje er selve grillmetodene, forklarer Kringlebotn.

– Jeg er vanligvis mer opptatt av sunnhet på mandager enn jeg er på lørdager og på fest, men denne utfordringen tar vi, sier Westerby.

Lagene skal vurderes både av en folkejury og en fagjury, der folkejuryen er åpen for alle.

– Både lagene og vi i MatPrat har gledet oss i et helt år, siden forrige NM i grilling, sier Kringlebotn. Hun forteller at påmeldingsfristen for grillag går ut onsdag klokken 12.