Trendy med kjøkkenhage

I Hageselskapet snakker vi en del om de forskjellige hagetrendene. Den største trenden akkurat nå er at hagebruk er trendy. Kjøkkenhage spesielt.

Michelle Obama grov opp plenen utenfor det hvite hus og anla kjøkkenhage. I Jamie Olivers’ forrige bok – Hjemme hos Jamie – var det gartneren og kjøkkenhagen som var stjernene.

Vi spiser nærdyrket mat og får en god følelse i kropp og sjel. Den økologiske trenden er fortsatt sterk, og hva er mer økologisk og nærprodusert enn den gulrota du dyrker selv?

Hagenerder er plutselig hippe og trendy
I New York, London og andre storbyer dyrkes det på tak og terrasser. Alle vil lære å dyrke selv! Jeg blir stolt når jeg tenker på all kunnskapen våre medlemmer innehar.

Plutselig er vi hagenerder hippe og trendy.

Vi snakker om helse og om hvordan vi skal få god helse.
Engelske forskere fant for noen år siden bakterier i jord som har antidepressive virkninger på oss. Det har vi som graver i jorda visst lenge. Jeg merker i alle fall at roen senker seg og noe inni kroppen faller på plass når jeg holder på.

Kinderegg av sunnhet
Det sier meg at kjøkkenhagedyrkning er som et kinderegg av sunnhet.

I fjor sommer hadde jeg for første gang min egen kjøkkenhage. Det ble ikke på langt nær så perfekt som vinterdagdrømmingen min hadde forespeilet, men akk sann- hva gjør vel det?

Ettåringen okkuperte den ene siden av drivhuset som alternativ til sandkasse og krabbet bare ut en gang innimellom for å spise et par månedsjordbær.

Hagekarrierer kan med stort hell startes med en liten kjøkkenhage. Krukker på verandaen eller en pallekarm i hagen er det du trenger for å sette i gang.

Her er mine nybegynnertips:
Så det du liker å spise.

o Så spiselige blomster som ringblomst, agurkurt, kornblomst og appelsin og sitrontagetes. Tørk blomstene, og bruk dem på kaker og i bakeverk hele vinteren.

o Salat og reddiker kan du så hele sommeren. Så med noen ukers mellomrom, så har du sikret en jevn forsyning.

o Har du barn, ha barnevennlige vekster slik at barna kan forsyne seg selv. Sukkererter, en type som heter sugarsnap, er søte og knasende.

Månedsjorbær er supert, de bærer og bærer fra tidlig sommer til sent på høsten.

o Vær så streng du kan når du prikler. Spar kun de beste småplantene. Dette syntes jeg er utrolig vanskelig, jeg går på den samme blødmen her gang på gang og ender opp med veldig mange planter.

o Kjøp småplanter om du ikke har, vil eller kan så dine egne. Om du ikke vet hvor du får tak i disse i ditt nærområde, så legg inn et spørsmål på www.hagepraten.no. Hagepraten er Hageselskapets hageforum på nett. Her er det masse kunnskap og utrolig mange dyktige hagefolk som snakker sammen og gir gode råd.

o La småplanter herdes. Når du herder plantene dine hjelper du dem å utvikle motstandskraft mot sterk sol og hard vind. Den første tiden ute lar du plantene få en tynn agrylduk over seg ved vind, kalde netter og sterk sol.

o La naboen som tar inn posten også være vannevakt når du skal på ferie. Du gjør selvfølgelig det samme for henne, og dere er begge fornøyde når dere kommer hjem fra ferie og plantene ikke er visnet.

o Bruk god jord, bland gjerne inn mye kukompost som slipper næringen langsomt . Da har plantene god næring hele sesongen. Hønsegjødsel er hurtigvirkende og kan brukes når du vil booste plantene dine.

o Vil du bli god å dyrke, lær deg hva jord er og hvordan næringsstoffene i jorda fungerer. Det er så spennende! Kan du dette, er du er du i masterklassen og kan sette i gang med det meste.

Jeg følger selvfølgelig ikke mine egne råd til punkt og prikke. Det betyr at gulrøttene mine ble 5-10 cm. Reddikene fikk blomster og ble tørre og treene. Jeg syntes ikke det gjør så mye, og neste år legger jeg like grandiose planer og drømmer.

God vår og lykke til!