Klatrer til balkongvegg

Hei!

Vi har en nordvest-vendt balkong med mur som vegger og tak, og ønsker oss en rasktvoksende klarter som kan dekke minst en vegg. Utfordringen går på både veksthastiget, dekkevne og lyskrav, samt at den må klare seg i en romslig potte... Noen forslag? Bosted er i Oslo.

Mvh Marianne

Hei Marianne

Det viktigste med dyrking på balkong er at planten(e) har nok plass og jord til å stå fast og at røttene ikke blir forkrøblet. Næring må du tilføre uansett, siden planten fort bruker opp det som den opprinnelige beplantningsjorden inneholder.

For en plass med ettermiddag- og aftensol, samt ønsker om en relativt hurtig dekking av betongveggen, kan jeg foreslå følgende:

Kattebusk: Actenidia kolomikta. Den vokser hurtig, er dekorativ og hardfør i krukker Hvite duftende blomster i juni/juli.

Klatrehortensia: Hydrangea petiolaris. Klatrer ved hjelp av sugerøtter og blomstrer med hvite store "tallerkner" i juni/juli.

Rådhusvillvin: Parthenocissus tric. "Veitchii". Klatrer med slyngtråder/ sugekopper. Har nydelige høstfarger - ingen blomster.

Sett opp et espalier på murveggen og la de valgte plantene på rundt denne.

På denne måten kan du også "trimme planten" til å holde seg inntil veggen og ikke ta for stor plass "utover" balkongplassen. Har du stor nok plass kan du jo kombinere dekkende vekster med en rose eller klematis i egen krukke.

Håper du kan bruke noen av ovenstående forslag. Hvis ikke, send inn nytt spørsmål og jeg kan hjelpe deg videre utifra ytterligere info.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss