Tørre thujaer

Plantet noen thujaer i et tørt område av hagen og var borte uker i mai i fjor. Siden ha de vært 80-90% svidd, brune og tørre. Er dette noe som kan gå over med fuktighet, toildekking og tid, eller bør jeg bare skaffe nye? I så fall hvor lang tid er det rimelig å vente før alt håp er ute?

Geir

Hei Geir

Det kan være flere årsaker til at Tujaene dine ikke er flotte og grønne.

1) Som du har vært inne på, kan det hende at de ikke har fått god nok pleie ved etablering. Det er smart å legge opp en svetteslange som gir nye Tujaer vann regelmessig de første årene og spesielt i varme perioder.

2) Det kan være jordforholdene det er noe feil med.  Tuja liker tørre forhold (tenk deg "opprinnelsesland" Italia) forholdsvis bedre enn f.eks.

leirjord, men det kan være "smitte i jorden" eller opphopninger av mineraler, som gjør at trærne ikke trives.

3) Det finnes flere typer Tuja, og noen er grønnere enn andre. Har du kjøpt typen "Brabant" blir denne mye fortere "gul/brun" enn f.eks. "Smaragd".

4) En annen mulighet kan være at du har kjøpt trær som har hatt en sykdom eller har blitt skadet underveis til Hagesenteret, slik at kvaliteten rett og slett ikke har vært god nok.

Som du skjønner er det vanskelig for meg å si hva som kan være grunnen. Hvis du har en lengre hekk, er det jo en relativ stor kostnad å kjøpe nytt, så forsøk å dekke til med strie straks vårsolen begynner å skinne (allerede i midten av februar) og gi vann straks det er forsvarlig i forhold til nattefrost om våren. Ikke fjern dekket før telen er gått og se an utviklingen i utover i mai. Brun Tuja kan ta lang tid før den kommer seg igjen, men jeg vil tro at du vil kunne se om den er på bedringens vei.

Hvis du ikke ser tegn til bedring, vil jeg anbefale deg å ta med deg en jordprøve til gartneren på plantesenteret og be de analysere den for evt.

minealopphopninger e.l. og evt. foreta jordforbedring før du planter nye trær.

Jeg ønsker deg lykke til med Tuja-prosjektet!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss