Norge trenger nye graver

Fulle gravlunder og flere dødstall vil skape mangel på ledige graver i flere norske byer. Folk som bor og dør i byene, kan ikke lenger regne med å få sitt siste hvilested i nærmiljøet.

 

Om noen få år slår eldrebølgen og økt levetid inn på dødsstatistikken og det forventes mange flere dødsfall fra 2020, skriver Aftenposten.

Utviklingen bekymrer kirkeverger over hele landet. Om 25 år skal 10 000 flere gravlegges årlig enn det som gjøres i dag. Økningen i dødstallene kommer hovedsakelig i byene, hvor det allerede er knapt med gravsteder.

- Kommunene er ikke forberedt på dette. Jeg vet ikke om et eneste sted som har tatt høyde for det behovet som kommer, sier kirkegårdskonsulent Helge Klingberg i Kultur- og kirkedepartementet.

- Enkelte byer, spesielt Oslo og Bergen, står foran et formidabelt arealproblem. Om det blir Østmarka eller Nordmarka som må tas i bruk, vet jeg ikke, men det blir nødvendig å gå ut over tilvente grenser for å skaffe nok gravplasser i fremtiden, sier Klingberg.

Det er de kommunale kirkelige fellesrådene som har ansvaret for landets gravsteder. En utfordring for fellesrådene i mange byer er å få båndlagt sentrumsnære arealer til gravsteder. Boliger, skoler, barnehager og sykehjem står foran i køen.

Men om flere velger kremering, kan det redusere arealbehovet i fremtiden. Bare 35 prosent av de døde kremeres i dag. I Sverige og Danmark er andelen dobbelt så høy.