Redd plantene i ferien

Plantene dine trenger ikke å dø av tørst mens du er på sommerferie. En ulltråd og en brusflaske kan holde liv i dem. 

– Naboen er nok den som kan gjøre den viktigste jobben for plantene dine mens du er bortreist. Men hvis naboen har ferie samtidig med deg, finnes det likevel håp for plantene dine, sier gartner Roar Bjerke hos utstyrsforhandleren Vanning.no.

Både stueplanter og hagevekster kan få i seg det livsviktige vannet mens eierne er på ferie. Følger du disse rådene kan du reise på ferie med god samvittighet.

Inneplantene
– Planter med store potter kan tilføres vann ved at du fyller en brusflaske med vann, snur den opp ned og stikker den ned i jorden. Dermed har planten et lite reservoar å ta av til du er hjemme igjen, sier Bjerke.

Nødhjelpen kan også finnes i syskrinet.

– Samler du alle plantene på ett sted, kan du vanne alle samtidig ved å trekke bomullstråd fra pottene til en bøtte med vann. Tråden vil da konstant forsyne plantene med det de trenger av fuktighet, sier Vanning.no-gartneren.

En annen løsning er å plassere plantene i en kjølig og fuktig kjeller med lyset på.

– Da reduserer du vannforbruket og plantene kan overleve en uke eller to uten vanning, sier Roar Bjerke.

Hageplantene
Også i hagen er det mulig å holde liv i plantene uten å mase på naboene.

– Vekster med gode, lange røtter vil klare seg om de får godt med vann før du drar. Eksempler på slike planter er stauder og hekker. Alt det andre vi har i hagen, inkludert ny gressplen, må få vann i ferien, sier Bjerke.

Vanningseksperten er spesielt bekymret for planter i potter, ampler og urner. Det er disse plantene som tørker inn og dør først. De har liten plass å lagre vann på.

– Samle alle på ett sted, ta gjerne med inneplantene også, og koble dem til en dryppslange med tynne blekksprutslanger på. Kjøp en enkel vanningscomputer til noen hundrelapper, og plantene overlever ferien, sier gartneren.

For under to tusen kroner får du kjøpt et komplett vanningsanlegg som tar seg av hele hagen, inkludert potteplanter.

Gartneren fra Vanning.no advarer mot å reise på ferie uten å sørge for vanning av plantene.

– En ting er sikkert, du ser plantene i live for siste gang om du bare lar dem stå i stuevinduet eller i solveggen uten tilsyn i ferien.