Seks år etter at de ble plantet må en rekke hestekastanjer i Lillestrøm sentrum byttes ut fordi de ikke tåler det norske klimaet, melder Romerikes Blad. (Foto: Marit Sagen)

Plantet feil trær - nå må de byttes ut

Trærne i Storgata i Lillestrøm er i ferd med å dø. Årsaken er trolig at de importerte trærne fra Tyskland eller Nederland ikke takler det norske klimaet, skriver Romerikes Blad.

I en ny rapport fra firmaet Arboconsult bekreftes frostskader og alvorlige strukturelle svakheter på trærne.

– Dette er bare trist. Vi har vært forberedt på at det kunne være sykdom, men det som skjer, kommer som følge at det står feil trær her, sier avdelingsleder for park og idrett i Skedsmo kommune, Svein Rune Ussberg, til rb.no.

Fra Storgata i Lillestrøm, hvor mange av hestekastanjene har fått frostskader. (Foto: Marit Sagen)

«Trærne er sannsynligvis importert fra Nederland, eller Tyskland uten at det er stilt krav til at frøkilden trærne stammer fra, skal være tilpasset de klimatiske forholdene i Sør-Norge», heter det i rapporten, som også sier at dette ikke er uvanlig.

Ifølge avisen skyldes sprekkdannelsene i barken at trærne har et genmateriale tilpasset varmere strøk, og dermed står sevja lenger i stammen. Når treet blir utsatt for kulde, fryser sevja, og der hvor sola skinner, sprekker treet. Det er derfor alle trærne har sprekker på sørsiden av stammen.

Nå må anslagsvis 13 av 36 trær byttes ut på grunn av frostskadene, og det vil koste ca 5 000 kroner pr tre + arbeid, opplyser Ussberg til avisen, som også opplyser at kommunen nå vil gå for norske trær.

Les hele artikkelen i Romerikes Blad her.