(Illustrasjonsfoto)

Rekordtidlige jordbær

Årets jordbærsesong er i gang på Jæren, og de første bærene ble høstet rekordtidlig sist helg i veksthuset hos Geir Joa, skriver Bioforsk.no.

- Et samarbeidsprosjekt med Bioforsk har betydd mye for å utvikle tidligproduksjonen av bær, mener Joa.

Tidlig vårvarme har ført til ekstra tidlig modning i år. Vanligvis er målet å ha bær til 17. mai, men med nytt vekshusanlegg, bedre kunnskap og bedre planter kan sesongen starte enda tidligere tror Joa.

- Dette anlegget er bygd på bakgrunn av kunnskap vi tilegna oss gjennom seks år i prosjektet med Bioforsk. Men plantematerialet betyr også mye, sier Joa.

Jo yngre planter, desto tidligere kan du høste. Men du kan ikke gå på bekostning av standarden og måten å dyrka på i veksthus som vi har drevet med i 20 år, sier han.

Jordbær har ulike krav til temperatur på de ulike utviklingsstadiene gjennom vekstsesongen. Derfor registrerer produsentene temperaturer og utvikling av plantene som overføres til Bioforsk på Særheim. Herfra får de diagram som viser utviklingsstadiene på plantene og varmesum hos den enkelte produsent. Dermed får de hver uke opplysninger som brukes til å styre egen produksjon.

Les mer og se video fra årets første jordbær på Jæren.l