Hafslund legger ned prestisjefabrikk på Averøya

Hafslund har besluttet å legge ned pelletsproduksjonen på Averøya i Møre og Romsdal. Det skjer bare drøye to år etter at det heleide selskapet BioWood Norways fabrikk ble åpnet med brask og bram av daværende miljøvernminister Erik Solheim.

– Styret i BioWood Norway AS har i dag vedtatt nedleggelse av pelletsproduksjonen på Averøya. Overkapasitet og lave priser i pelletsmarkedet, samt tekniske utfordringer i anlegget gjør at produksjonen går med tap. Styret har vurdert mulige tiltak, men ikke funnet grunnlag for langsiktig lønnsom virksomhet. Produksjonen er ventet avviklet innen årsskiftet, het det i en børsmelding fra Hafslund onsdag.

Hafslund mente produksjon av miljøvennlige trepellets skulle være en pådriver for grønn satsing i Norge, og målet var å erstatte noe av europeisk industris avhengighet av kullkraft. Åpningen av fabrikken 10. juni 2010 ble foretatt av daværende miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Europas største
I en pressemelding fra Hafslund samme dag, het det at dette var «en av verdens største, og Europas største fabrikk for produksjon av miljøvennlige trepellets». Videre uttalte Hafslund at «åpningen markerer starten på en ny giv for grønn industriutvikling i Norge».

Produksjonskapasiteten var på 450.000 tonn trepellets per år, tilsvarende 2 terawatt-timer, som igjen tilsvarer nærmere 2 prosent av Norges totale årlige vannkraftproduksjon.

– Åpningen av BioWood Norway er et viktig tiltak i Hafslund langsiktige strategi om å redusere bruken av fossil brensel, både lokalt og internasjonalt. Hafslund investerer tungt i alternative kilder for fornybar energi som et ledd i den overordnede strategien for å nå målene i klimaforliket, sa Per Kristian Olsen, konserndirektør for Hafslund produksjon og varme.

Rødt lys for grønn satsing
Etter hvert gikk utviklingen feil vei for Hafslunds prestisjeprosjekt. Lave priser på pellets førte til store tap i BioWood Norway på Averøya, samt tap i driften av forbrenningsanlegget til Bio-El i Fredrikstad.

Dagens Næringsliv skrev et halvt år etter åpningen av fabrikken at produksjonen da sto stille. 70.000 tonn flis råtnet ved fabrikklokalene, mens kundene ennå ikke hadde fått tilsendt en eneste pellet, skrev avisen. Importert flis fra Canada inneholdt så mye stein at det ga store produksjonsproblemer.

I en børsmelding fra 16. oktober i år viste Hafslund til nedskrivninger og dårlige fremtidsutsikter for BioWood Norway. Onsdag kom svaret: Pelletsproduksjonen på Averøya skal legges ned.

En halv milliard
Fabrikken på Averøya på Nordmøre kom på plass etter investeringer på 500 millioner kroner. Av dette kom 97 millioner statlige kroner fra Enova.

En av Norges lengste dypvannskaier ble bygget for å håndtere spesialbygde båter som transporterer flis. Båtene skulle deretter transportere pellets til mottakere i mindre skip med mulighet til å seile opp europeiske elver. De fleste mottakerne skulle være prosess- og kraftkrevende industri i Nord-Europa og Storbritannia.

Det japanske selskapet Kawasaki Kisen Kaisha fikk kontrakt på å frakte treflis, som er råvirket som brukes til å lage trepellets, fra USA og Canada. Flis skulle også fraktes fra Liberia og Baltikum. Flis fra norske skoger ville ha blitt for dyrt, mente fabrikkens eiere.