Foto: SOAFoto: SOAVinnerne med dommer Patryk Chesy (SOA / Skaaret landskap) og fagkonsulent Ragna Berg (SOA) som har gjort en fantastisk innsats som trener. Foto: SOAFoto: worldskills.noFoto: SOAFoto: SOANils Karjetta Kjetil Schwoch sikret Norge gull Norge gull i Yrkes-EM. Foto: worldskills.noFoto: SOA

Gull til Norge i Yrkes-EM i anleggsgartnerfaget

Nils Karjetta i BetonmastHæhre-selskapet Steen & Lund og Kjetil Schwoch fra Anleggsgartnerfirma Strandman AS sikret Norge gull i Yrkes-EM i anleggsgartnerfaget i helgen.

I forrige uke gikk Euroskills av stabelen i Budapest, og blant tolv lag fra hele Europa gikk de to helt til topps i konkurransen.

Lå godt an
Karjetta og Schwoch lå godt an gjennom hele konkurransen. Oppgaven var å lage en takterrasse, komplett med vegetasjon som sedum og annen beplantning, vann og vannfordrøyning, møbler og steinsetting. Det hele skulle også tilrettelegges for blant annet fugler og insekter. Lørdag kveld ble det klart at dommerne likte deres arbeid, og belønnet dem med den gjeveste medaljen.

- Kolleger og ledelse har stilt opp og med både tid og midler etter at det ble klart at jeg skulle representere Norge i Yrkes-EM. Det har hjulpet godt på veien mot mesterskapet i Budapest, sier Karjetta i Steen & Lund.

Han skryter også av støtten han har fått i læretida i selskapet.

Nils Karjetta, anleggsgartner i BetonmastHæhre-selskapet Aakerholt, Steen & Lund, og Norges representant i Yrkes-EM i Budapest. Foto: worldskills.no

- Jeg har lært mye av mine kolleger og ledere i bedriften, som har vært inkluderende og forståelsesfulle. De har bidratt til at læretida som anleggsgartner har gitt meg som en litt skolelei ungdom lysten til å stå på i jobben. Arbeidsoppgavene i læretiden har vært varierte, og jeg har fått være med på mange spennende prosjekter. Det jeg liker best å holde på med, er private hager og vedlikeholdsarbeider, der jeg kan være kreativ med den grønne delen av anleggsgartnerfaget, som beplantning, bekker og så videre. I så måte var oppgaven under Yrkes-EM midt i blinken for meg, sier Karjetta.

Trives
Han forteller at han trives veldig godti Steen & Lund.

- Vi er en godt sammensveisa gjeng som har det veldig bra sammen. Med alle de varierte prosjektene vi har i et selskap av denne størrelsen, er det heller ingen fare for å gå lei. I tillegg gir jo det å være en del av et større konsern muligheter til utvikling på sikt. Jeg ser for meg at jeg blir her i mange år, sier en stolt gullmedaljevinner.

Karjetta fikk nylig meget godt bestått på fagprøven i anleggsgartnerfaget, og er nå fast ansatt i Steen & Lund.

SOA sentrale

Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA) har vært sentrale i arbeidet som lørdag ledet frem til gull for de to kandidatene.

Etter en uttakskonkurranse arrangert av SOA på Gjennestad videregående skole i mars kvalifiserte Karjetta og Schwoch seg til å delta.

Begge deltakerne våre var lærlinger da de ble tatt ut, men Nils avla fagprøve rett før avreise til Budapest med "Bestått Meget Godt" som resultat, sier en fornøyd Ragna Berg SOA.

De har trent jevnlig siden uttaket i mars, og det er SOA ved Patryk Chesy og Ragna Berg som har vært trenere.

- Det har vært fantastisk stort og givende å følge dem, sier Berg.
I tillegg til å trene på faglighet ble gutta drillet i hva som kreves av motivasjon, samarbeid og ikke minst tempo og effektivitet. Deltakerne hadde også ha samlinger med landslaget og WorldSkills Norge.

På vegne av bransjen har SOA de siste årene hatt hovedansvaret for opplæring/veiledning av deltakerne i anleggsgartnerfaget som har deltatt i WorldSkills og EuroSkills. Det er også SOA som velger ut deltakerne i anleggsgartnerfaget. 

Flere gjorde det godt
Norge gjorde det for øvrig velg bra i årets Yrkes-EM.

De norske deltakerne stakk lørdag kveld av med et gull, et sølv og tre bronse. I tillegg ble de femte beste nasjon og best i Norden.

Sølvet gikk til sveiser Jon Arne Hjelmstadbakk fra Markabygda, mens elektriker Ståle Brå fra Melhus, bilmekaniker Jon Sindre Lund Gabrielsen fra Håvåg og lastebilmekaniker Tor Øyvind Venemyr Voreland fra Vennesla tok hver sin bronse.