Gressbrann på Øya i Kragerø slukket

Alle tilgjengelige mannskaper ved Kragerø Brannvesen måtte kjempe for å holde flammene unna bebyggelsen på Øya utenfor Kragerø da det oppsto brann i terrenget.

Brannene begynte tirsdag kveld. Like over midnatt natt til onsdag ble ni personer evakuert ettersom det var snakk om stor spredningsfare.

– Det brenner kraftig i vegetasjon i nærheten av Møllerstubakken 22. Gressbrannen er kraftig og vindretningen er mot bebyggelsen. Det er satt i gang evakuering av beboere fra de nærmeste adressene, som dreier seg om fem hus, sa operasjonsleder Marianne Mørch ved Sørøst politidistrikt til NTB.

Etter noen hektiske timer meldte Sørøst politidistrikt på Twitter at brannen var så å si slukket, bortsett fra noen glør i noen busker. Brannvesenet måtte likevel til å holde på en stund til, fordi spredningsfaren var stor i det tørre terrenget.

Åtte av de ni personene har i 4- tiden fått flyttet hjem igjen. Den siste personen måtte vente, på grunn av etterslukkingsarbeidet rundt boligen hennes.

Brenner bål

110 Telemark meldte om brannen på Twitter rett før midnatt. Sørøst politidistrikt meldte samtidig om kraftig bålbrenning sør på Øya, men brannvesenet ville ikke umiddelbart legge skylden på bålbrennere.

– Brannen er i et område der vi har hatt mange utrykninger på grunn av bålbrenning, men så tørt som det er nå kan den være forårsaket av nesten hva som helst, sa operasjonsleder Richard Kvalsvik ved 110 Telemark.

I løpet av kvelden meldte enheten om utrykning av brannmannskaper til Kragerø, Tinn og Porsgrunn etter bålbrenning, noe som førte til en litt frustrert melding.

– Det er observert svært mye bålbrenning i Telemark i kveld, og mange har glemt den ekstremt høye skogbrannfaren. Glør fra disse bålene kan antenne brann i lang tid i etterkant, så vær så snill å avstå fra dette, oppfordret brannvesenet i Telemark på Twitter tirsdag kveld.

Trenger beredskap

– Det som kanskje kan være et lite og koselig aftenbål i strandkanten, kan bli mye hodebry for oss og i verste fall få store konsekvenser, sier Kvalsvik

Han minner om farene og ber folk bruke hodet.

– Bål lager glør, og glør kan starte flygebranner langt, langt unna bålet, både i tid og avstand. Når vi må rykke ut og slukke slike småbål og branner de starter, betyr det at vi må svekke beredskapen på et tidspunkt det er viktigere enn noen gang at beredskapen er på topp, sier han.