Glassmestergården

Foto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Fotograf Danny Twangdanny@twang.nowww.dannytwang.noFoto: Fotograf Danny Twangdanny@twang.nowww.dannytwang.noFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Danny TwangFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse Smith
KruseSmith

KruseSmith

ReArkitektur

ReArkitektur

Bravidalogo

Bravidalogo

TveitenRiis

TveitenRiis

Stologo

Stologo

Sagstuenlogo

Sagstuenlogo

Gjerdenlogo

Gjerdenlogo

Systemblokk

Systemblokk

Trappespesialisten

Trappespesialisten

Parkettgruppen

Parkettgruppen

Zuraris

Zuraris

Det er kanskje ikke mer glass enn normalt i prosjektet, men i Glassmestergården har flere store utfordringer blitt mesterlig løst.

Fakta

Sted: Skien

Prosjekttype: Nybygg Bolig

Bruttoareal: Cirka 4.500 kvadratmeter

Byggherre: Glassmestergården

Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 105 millioner kroner

ARK: RE Arkitektur

Rådgivere: RIB, RIBr, RIA, RIVA, RIByFy, RIEn, RI Dagslys: Afry lRIE, RIV: Sweco l RIG: Grunnteknikk/Geo Ingeniørene

Underentreprenører og leverandører: Rystelsemåling: Orotech Consult l Grunnarbeider: Eckholdt l Sikring av mur: Gjerden Fjellsikring l Elektro, Rørlegger, Ventilasjon: Bravida l Kjøkken: HTH l Heis: Schindler l Blikkenslager: Herman Nilsen & Sønner l Gulvavretting, maler: Zuraris Malerservice l Branntetting: Firesafe l Lås og beslag: Dørautomatikk l Parkett: Parkettgruppen l Rekkverk: Sagstuen l Innvendig trapp: Trappespesialisten l STO-puss, flisarbeider: Tveiten & Riis l Systemhimling: GHV l Prefab betong: Systemblokk l Stål: Stokke Stål

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Tomten har lenge vært et hull i bybildet i Skien. Nå gir Glassmestergården helhet og farge til bysentrum, og prosjektet har også blitt nominert til Arkitekturopprørets hederspris for 2022.

Prosjektleder Roger Herman-sen i utbyggingsselskapet Glass-mestergården er godt fornøyd med hvordan prosjektet har blitt.

– Vi har vært nøye med å integrere nybyggene i den omkringliggende bebyggelsen i Skien, og det har vi fått bra til med Glassmestergården. Vi går ut med at dette er Skiens fineste nybygg, slår Hermansen fast.

Glassmestergården er utviklet og bygget i en samspillskontrakt mellom Glassmestergården og totalentreprenør Kruse Smith, som har bygget ut hele den omtrent 1.000 kvadratmeter store tomten på Hjellen helt i sentrum av Skien. Prosjektet startet våren 2021 etter en lang og detaljert forprosjekteringsfase, med et krevende grunnarbeid tett på omkringliggende konstruksjoner.

– Det var krevende grunnforhold i den forstand at vi har bygget helt inntil en verneverdig blokkmur på baksiden av prosjektet og inntil nabobyggene rundt prosjektet. Blokkmuren er fem-seks meter høy, og vi har blant annet bygget garasje under den, så vi la ned mye arbeid med å sikre muren, forteller prosjektleder Terje Endresen i Kruse Smith.

Trang tomt

Totalentreprenøren og deres underentreprenør på grunnarbeider har tilpasset prosjektet for å ha minst mulig påvirkning på nabobyggene, og Endresen forteller at de har lykkes godt med å unngå setningsskader på byggene.

– Det har vært krevende, men vellykket, summerer han.

Glassmestergården er bygget med et råbygg av plasstøpt betong fra kjelleren og helt til topps, med plattendekker i etasjeskillene.

Ytterveggene er prefabrikkerte og ferdigstilt med innsatte vinduer i fabrikk. De to bygningskroppene over bakken har murpussfasader med flere sterke farger for å gi en oppdelt struktur på byggene, og skrå blikktak for å spille på lag med eksisterende byggeskikk i området.

– Det har blitt veldig fint. Vi bygger ikke så ofte med skråtak lenger, så det har vært fint å morsomt å bygge Glassmestergården med skrått, båndtekket tak. Skråtaket gir også noen veldig kule toppleiligheter, sier Endresen.

Byggherre er også godt fornøyd med boligprosjektet, som totalt omfatter 32 leiligheter, ett næringslokale på bakkeplan og 27 parkeringsplasser i kjeller.

– Vi er fornøyde med både prosessen og det ferdige bygget. Kruse Smith har bygget med helt topp kvalitet og en solid og trygg konstruksjon i betong og stål med parkeringskjeller i bunn. Glassmestergården er bygget med flere høydesprang som får det til å se ut som flere bygg, og det har også ført til at nesten ingen leiligheter er like. De er fra 40 til 140 kvadratmeter store og gir skikkelig townhouse-følelse, forteller Roger Hermansen hos byggherren.

Null skader

Mellom de to bygningskroppene og på toppen av en felles førsteetasje og kjeller, har Kruse Smith opparbeidet en liten beplantet bakgård.

– Vi har bygget ut hver eneste millimeter på denne tomten, men har fått etablert en koselig mellomliggende bakgård. På grunn av utnyttelsen av tomten har det vært en veldig trang og krevende byggeplass, forteller han.

Entreprenøren har leid arealer på oppsiden av bygget som lagringsplass, samt leid rom i et av nabobyggene til kantine- og garderobefasiliteter. Bakgården har også blitt brukt til lagring i perioder.

– Vi fikk leie et lite område på baksiden, men det er stor høydeforskjell på denne tomten, og lagringsplassen har ligget på høyde med femte etasje i bygget. Å få logistikken til å fungere i et så trangt prosjekt krever god planlegging, og vi har vært nødt til å ta i bruk områder til lagring som vi helst skulle beholdt åpne, sier Endresen.

Til tross for store høydeforskjeller og en trang tomt delvis beslaglagt for mellomlagring, har Kruse Smith lyktes godt med HMS-målene sine.

– Hovedmålet vårt i et hvert prosjekt er jo null skader, og det har vi klart her. Det har også vært krevende å få til, men vi er godt fornøyde med resultatet, sier Endresen.

Godt fornøyd er prosjektlederen også med byggene som nå er overlevert i Skien sentrum.

– Jeg vil beskrive dette som et flott bygg som vi kan være stolte av å ha i porteføljen vår. Jeg tror byggeskikken her vil appellere til mange. Den appellerer i alle fall til oss, sier han.


Flere prosjekter