Nå er tiden inne for å klargjøre hus og hage for vinteren. Skal du ta en siste plenklipp, bør ikke gresset være kortere enn 5 cm. Vil du ha fargerike tulipaner til våren, må du sette løk før det fryser til på bakken. (Foto: Svanhild Blakstad)

Gjør hus og hage vinterklar

Før vinteren setter inn for alvor, er det lurt å sjekke om huset og uterommet er rustet for belastningene de blir utsatt for det kommende halvåret.

Ofte er det noen små, men effektive tiltak det er smart å sette i verk på denne tiden av året.

Ta først en sjekkrunde rundt huset og i hagen. Hva er det aller viktigst å få gjort noe med før frosten kommer? Mye av vedlikeholdet kan og bør du vente med til våren kommer.

Taksjekk
Sjekk tilstanden fra bakken, fra en stige eller fra naboens hus. Ta også en tur på loftet for å se om det har oppstått lekkasjer eller fuktskader.

· Er det takstein som ligger feil? Skift ut ødelagte takstein eller flytt på dem slik at de ligger riktig.

· Utettheter ved beslag, skorstein, takbelegg eller luftekanaler? Er det sprekker eller hull i takrenner eller nedløpsrør? Dette bør fikses umiddelbart, som en nødløsning kan det foretas en nødreparasjon ved hjelp av asfaltkritt eller egnet fugemasse.

· Fjern løv og barnåler fra takrennene. Sjekk om nedløpsrørene er åpne.

Fjern løv fra takrennene før vinteren setter inn.

Hvor kort skal plenen klippes før snøen kommer?
Ikke klipp plenen for kort, da blir den mindre motstandsdyktig. Still klipperen slik at plenen får en lengde på ca. 5 cm. Du behøver ikke rake sammen alt løvet og legge det i komposten, men klipp gjerne plenen mens noe løv ligger på bakken. Opphakket løv er en delikatesse for meitemarken. Store mengder med vått løv på bakken er ikke bra for plenen.

Ikke klipp plenen for kort før vinteren.

Skifte olje på gressklipperen
Kanskje er det også på tide å skifte olje og tennplugg og rengjøre filteret? Trenger klipperen en profesjonell service, kan det være lurt å sende den bort nå, så er den klar til innsats neste år.

Når skal jeg beskjære trærne?
Vent med beskjæringen til våren – det er rådet fra Hageselskapet . Tidligere var det en gyllen regel at frukttrær med steinfrukter (”bløderne”) skulle beskjæres om høsten. I dag mener ekspertene at det er viktigere å unngå spredning av bakteriekreft. Denne sykdommen vil lettere utvikle seg ved høstbeskjæring.

Hva gjør jeg med nedfallsfrukten?
La ikke nedfallsfrukt råtne på plenen. De eplene du ikke får spist opp eller laget saft eller syltetøy av, kan du gi bort. Resten bør du levere på mottak for hageavfall – for å unngå besøk av sultne smågnagere (og brunsnegler).

Sette løk om høsten
Vil du oppleve tidlig blomstring til våren, er det om høsten løkene skal i jorda. Sett dem gjerne litt tettere enn anbefalt på pakkene. For å forlenge blomstringssesongen setter du annenhver løk opp ned. Dybde: Tre ganger så dypt som løkens høyde. Bearbeid jorda med blodmel, et jordforbedrende gjødslingsprodukt.

Ta vare på blomster og busker gjennom vinteren
Vent til våren med å fjerne det som er vissent, da unngår du å forstyrre plantenes egen avmodningsprosess. Det som visner, gir planten et beskyttende lag.

Tildekking av plantene med striesekker eller granbar kan du vente med til februar. Hvorfor? Jo, når vårsola tar tak om våren, skjer det en fordampning hos plantene. Siden jorda fortsatt er stivfrossen av tele, kan plantene lett få tørkeskader. Lengre perioder med varmt og fint vårvær fører ofte til at de dør av tørke. Dette er grunnen til at vi dekker plantene om våren. Tildekking om høsten kan utvikle sopp.

Her kan du lese mer om hvordan du klargjør eiendommen for vinteren

Kan jeg plante på høsten?
Plant nå! Alle vinterherdige vekster kan plantes før frosten kommer. Husk at hagesentrene har nedsatte priser på denne årstiden! Høsten er også tiden for å få flere eksemplarer av favorittstaudene dine: Del røttene og plant dem der du vil ha dem.

Luke ugress
Fjerner du ugresset nå, slipper du å gå løs på denne jobben til våren, når alt eksploderer. Vær nøye med å få med røttene! Let under steiner, planker, hageavfall og annet.

Husk: Det du ikke rekker i høst, kan du ta til våren!

- Ikke mal huset nå
Er veggen moden for maling eller beising? Vent til sommeren! Sent på høsten er det for høy luftfuktighet til at det er forsvarlig å overflatebehandle bart treverk. Når tiden er inne for å male kan her få tips til maling av huset

Trekk i huset
Må du bytte vinduet helt eller holder det med renovering? Monter tetningslister på trekkfulle dører og vinduer. Trekker det fra gulvlister og fra vindusomrammingen? Lokaliser hvor trekken kommer fra ved å holde et stearinlys foran listene. Demonter listverket og dytt inn isolasjon (mineralull) i sprekkene. Ikke press for hardt. Avslutt med å tette sprekkene med byggteip, dette vil hjelpe noe mot trekk.

Bor du i en kald bolig? Her får du tips til hvordan du kan redusere varmetapet!

Overflatevann
Sjekk at bakken har fall fra grunnmuren og ut i terrenget (minimum 7 cm per meter). Regnvann på bakken og det som renner ned fra taket, bør føres bort fra huset.

Steng utekraner
Det er ikke behov for mer vanning i år! Steng derfor av vannet før frosten kommer.

Rengjøring av markiseduk
Det er lurt med rengjøring om høsten (bruk mildt såpevann). Forurensning og pollen kan føre til jordslag når fuktigheten stiger – det dannes mugg.

Har du fått slike flekker, bruker du en blanding av eddik og vann (1 liter vann og 2 dl 35 % eddik) og påføres områder som er angrepet. La det stå over natten før det vaskes av med en fuktet svamp. Ikke rull sammen markisen før den er helt tørr.

Vedlikehold av grillen
Gi grillen en høstrengjøring. Det viktigste er å rengjøre risten. Tøm stekekammeret for rester av aske og kull, avlutt med å bruke en støvsuger. Selv om grillen er beskyttet av et trekk, lønner det seg å oppbevare den innendørs.

Kilder: Det norske hageselskap/Marianne Enger Utengen