Gartnerstudent utviklet ny plante-app

Gartner- og fagtekniker Bjørg Slettvold på Vea har gjennom studietiden utviklet en helt ny app, som hun har kalt «Hagen din».

Noen ganger resulterer et gartnerstudium til noe mer enn det studenten selv hadde forestilt seg.

Bjørg Slettvold gikk på Vea fra 2008–2012 og er nå ferdig utdannet gartner og fagtekniker Park- og hagedrift. Studenttilværelsen på Vea, med mye pc-bruk og god undervisning, har gitt Bjørg et solid grunnlag til å utvikle en aktuell app for hagebransjen og privatmarkedet.

Her kan du lese Bjørgs egen beretning om prosessen fra idé til ferdig utviklet produkt:

I en alder godt over gjennomsnittet på vanlige Vea-studenter, begynte jeg på gartnerutdanningen høsten 2008. Det viste seg fort at det å få være en del av et slikt miljø, bo på hybel med mennesker som har samme interesse som en selv, ha fagfolk rundt seg hele dagen, ja det ble en god og kunnskapsrik opplevelse.

Derfor ble det til at jeg også tok Park- og hagedriftstudiet. Sommeren 2012, ferdig med eksamener, ble ikke helt som planlagt. Jeg hadde fått en helt annen interesse enn å planlegge hager for folk. Jeg ville lage en APP! Med planteinformasjon! Og slik ble det, med god hjelp...

Alle bildene er mine egne. Mange er fra Vea, en del fra egen hage, nabohager, parker, hagesenter og botaniske hager.

Fotoapparatet ble flittig brukt fra første dag på gartnerutdanningen på Vea. Vi skulle ha plantelære med Ada Koller Hagness, og mange av oss hadde ikke særlig innsikt i vitenskapelige navn.

Jeg lagde «kortspill» med foto på den ene siden og navn på baksiden. Til slutt ble det en full kakeboks, noe som ikke er særlig hendig å drasse på.

Ideen
I min jobb som gartner og hageplanlegger får jeg mange spørsmål. For eksempel:

Hva heter den blomsten igjen? Naboen har en gul blomst med noe oransje i, ca. 80 cm høy. Hva kan det være? Det var umulig å få hjelp på hagesenteret i dag... Hvordan kan jeg vite om denne planten kan stå på nordsiden av huset?

Jeg så her et behov. Et produkt som er lett å ha med seg, og som mange allerede har et forhold til. Og det skal være på norsk. En app!

Lagde forretningsplan
Jeg var på dette tidspunkt i gang med økonomi på Park- og hagedriftstudiet på Vea. Vi skulle skrive forretningsplan. I forretningsplanen refereres det til et «Apple-produkt», da det var litt skummelt å gå ut med ideen.

I ettertid ser jeg at det kan ha vært lurt. Det har ikke vært noe press utenfra, da ingen visste hva som var hovedingrediensen i forretningsplanen.

Forsiktig lufting av ideen ble mottatt med interesse blant familie og venner. Fotoapparatet ble med over alt og egne bilder fra studietiden på Vea ble nøye gjennomgått. Fagkunnskap innen programmering og mac-design var å finne i familien. De ble dratt inn i forretningsplanen som en del av ledergruppen.

Prosessen - ting tar tid!
Bildene måtte forminskes uten å tape kvalitet. Nye behov for informasjon dukket opp. Hvordan skulle vi få den mest brukervennlig? Søkeknapper og hjul ble lagt inn, og forkastet, nye kom til. Fakta om plantene måtte sjekkes i flere omganger i bøker, notater og på nett. Ikke alltid var det samsvar mellom teori og praksis heller. Informasjonen skulle inn i databasen, og vi valgte etter hvert å legge lista litt lavere angående hva som skulle stå der.

Det var hele tiden viktig å se behovet alle involverte hadde for å levere fra seg et produkt av høy kvalitet.

Apple har også sine retningslinjer man må følge. Utvikler satte seg godt inn i disse på forhånd og godkjenning av første versjon gikk greit.

Lanseres 1. februar
«Hagen din» versjon 1.0 er bare i startgropen. Vår, sommer og høst 2013 blir det mer fotografering og innsamling av data. Det er mye å ta av!

Allerede nå ser vi forbedringer vi vil gjøre:

Favorittknapp, som for eksempel kan brukes som handleliste på hagesenteret
Egen app for iPad
Et par designdetaljer
Flere bilder av samme plante
Og selvfølgelig rask oppdatering når nye planter fotograferes

Interessen vil gi oss en pekepinn på om vi også vil lage en app for Android.

«Hagen din» er i salg hos App Store fra 1. februar. En versjon med markblomster har også begynt å ta form.

Selve appen er tilpasningsvennlig, og vi ser ikke bort fra at den kan brukes i andre sammenhenger også.

Se også egen side på Facebook for appen.