Gartnerboligen

Betonmast Boligbygg AS har satt opp et flott og tiltalende boligkompleks samt barnehage med fire avdelinger på Skullerud i Oslo.

Fakta

Sted: Skullerud, Oslo

Prosjekttype: Boliger og barnehage

Byggherre: Gartnerboligen AS

Totalentreprenør: Betonmast Boligbygg

Arkitekt: Felix arkitekter og Arkitektskap

Landskapsarkitekt: Dronninga Landskap (rammesøknad av første byggetrinn) og Betonmast Boligbygg (landskapsarkitektur i rammesøknad på del C og detaljprosjekteringen)

BTA: 14.700 kvadratmeter

Prosjektsum: Ca. 250 millioner kroner eks. mva.

Rådgivere: l RIB: Core Technology l RIA: Brekke & Strand Akustikk l RIBr: Fokus Rådgivning l RIVA: VA Consult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Isachsen Anlegg l Peling og spunt: Nordisk Fundamentering l Sprengningsarbeider: Kjell Foss l Råbygg: Con-Form l Rørlegger: Total VVS l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Elektroentreprenør: Five Elektro l Oppmåling: Geomatikk Survey l Mur, puss og flis: Mjøndalen Mur og Puss l Parkett: ParkettPartner l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Gulvstøp og sparkling: Hæhre Gulvstøp l Innerdører: Swedoor l Glass/aludører: Optimera l Himlinger: Modulvegger l Rekkverk/metallarbeider: GBS Produkter l Maler: Malermester Dema l Byggtapetsering: Oslo Tapet og Gulvbelegg l Branntetting og brannisolering: Oslo Brannsikring l Riving: AF Decom l Heis: Orona l Tekkearbeider: HesselbergTak l Bodvegger: Garantell l Asfaltering: Argo vei og maskin l Utendørsarbeider: Steen & Lund l Innredning barnehage: Bille l Sedumtak: Bergknapp l Kjøkken: Drømmekjøkkenet

Boligkompleksets første trinn ble ferdigstilt i mars i år, mens det andre trinnet ble ferdig i juni. I sommerferien ble barnehagen overlevert Omsorgsbygg, med Bydel Østensjø som bruker. Opsahl Eiendom AS og Betonmast Eiendom AS er byggherre også for denne.

– Dette er det første leilighetsprosjektet vi setter opp. Det har vært en litt utfordrende tomt å bygge på, og Oslo kommune har satt en del føringer, blant annet når det gjelder høyden på hus-ene, sier ansvarlig leder og gründer Anders Opsahl i Opsahl Eiendom AS til Byggeindustrien.

Tekniske utfordringer

Prosjektleder Rudolf Fredriksen i Betonmast Boligbygg AS, forteller at det var tekniske utfordringer mellom barnehagen og boligene, som lyd og særlig ventilasjon.

– Det var mange involverte, både fra bydelen, Omsorgsbygg og brukeren av barnehagen, sier Fredriksen.

Boligkomplekset, som er formet som en E, har til sammen 95 leiligheter med en størrelse fra 42 til 168 kvadratmeter. Alle leilighetene har enten balkong, takterrasse eller et lite uteområde på bakkeplan. Komplekset ligger flott og luftig til sør på Skullerud, bare et steinkast fra Østmarka. Butikker og kollektivtilbud er i umiddelbar nærhet. Det er lagt ned mye arbeid i grøntarealer som skaper ekstra god trivsel i den ellers så lekre gjennomføringen. Alle som har ønsket det, har hatt mulighet til å kjøpe garasjeplass i parkeringskjelleren under boligkomplekset.

Råbygget til komplekset består av plattendekker, stål og betong. Baderommene og ytterveggene er plassbygde. Fasaden er dekket med lys, smakfull tegl samt mørk trepanel.

– Innvendig har leilighetene gjennomgående parkett og flislagte bad. Det er vannbåren fjernvarme i alle rom, sier Fredriksen.

Egen sykkelvask

Et stort pluss, og noe som ikke er standard i mange nye boligkomplekser, er et praktisk vaskerom for hunder, sykler og annet utstyr. Like praktisk og nyttig er et eget rom for preparering av ski – selvsagt oppvarmet. Et stort pluss, og honnør til den innovative byggherren, som i tillegg har påskjønnet leilighetskjøperne med både ski og sykler til barn og voksne for utlån.

Ifølge Anders Opsahl tok det nesten ti år å få regulert tomta til boligformål, og han avslører at selskapet har store planer om videre utbygging i området rett ved inngangen til Østmarka.

– Vi har løst ting på en svært god måte underveis med Betonmast. Grensegangen har vært der, men samarbeidet har gått sømløst fordi vi har gjennomført prosjektet i fellesskap, sier Anders Opsahl.

– Nært samarbeid

Arkitektskap AS overtok detaljreguleringen for boligkvarteret fra Felix arkitekter AS.

–Vi kan ikke begrunne selve formen på bygget, men vi har vært med på materialvalgene i nært samarbeid med utbygger, samt fullførelsen av bygningen, sier sivilarkitekt Janne Simensen til Byggeindustrien.

Når det gjelder planløsningene til leiligheten, ble dette også utarbeidet i tett samarbeid med utbygger.

– Luftig romfølelse

– Jeg synes at vi har fått til fine leiligheter med lyse og fine oppholdsrom. Vi har tilstrebet en luftig romfølelse i de gjennomgående leilighetene, og alle leilighetene har ekstra takhøyde. Leilighetene i toppetasjene har dessuten store takhager. I tillegg er det etablert felles takhager som alle har tilgang til, sier Simensen.

Hun mener at variasjonen av lys tegl og mørk trepanel i fasaden strammer opp uttrykket til bygget.

– Kontrastene skaper liv i fasaden, og det er noe vi har tilstrebet, sier Simensen.


Flere prosjekter