Fri Sikt Volsdalsberga

Joakim Thalberg er en av 30 ansatte hos Peab K. Nordang som har jobb på Fri Sikt Volsdalsberga.Daglig leder Christian Young (t.h.) i byggherreselskapet Fri Sikt Volsdalsberga AS og prosjektleder Ola Blindheim i Peab K. Nordang.

Ulsmo Eiendom og Peab Eiendomsutvikling har klart første byggetrinn med 65 leiligheter i en storstilt boligsatsing på Volsdalsneset i Ålesund.

Fakta

Sted: Ålesund

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Byggherre: Fri sikt Volsdalsberga AS (Ulsmo Eiendom og Peab Eiendomsutvikling)

Areal: 11.600 kvadratmeter brutto

Kontraktssum: 201 millioner kroner eks. mva.

Totalentreprenør: Peab K. Nordang

Arkitekt: Niels Torp+ arkitekter

Landskapsarkitekt: Gullik Gulliksen AS

Rådgivende ingeniører: Ansvarlig søker: Nordplan l RIB: Multiconsult, Thilt Engineering, Tømmerdal Consult (uavhengig kontroll), Norconsult (BIM-koordinator) l RIE: Brattvaag Electro l RIV: Riksheim Consulting l RIAku: Brekke & Strand Akustikk l RIBr: Fokus Rådgivning

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Brattvaag Electro l VVS: Bravida l Ventilasjon: Plato l Taktekker: IcopalTak l Brannsikring: Firesafe l Lås: Låsservice Ålesund l Tømrer, betongarbeid: Peab K. Nordang l Maler, flislegger, parkett: NIME l Trapper og rekkverk: Brødrene Midthaug l Heis: Lift Tech l Rengjøring: Clean4u l Kjøkken, garderobe, hvitevarer: Norema Ålesund l Stålkonstruksjoner: Møre Stål l Grunn- og utomhusarbeid: Vasto Anlegg l Gulvsparkling, trinnlyd: Hæhre Gulvstøp l Innvendige trapper: Cementprodukt l Blikkenslager: Langvas l Gulvavretting, lydgulv: Malermestrene BMV l Byggevarer: Optimera l Ferdigbetong: Dyrøy Betong

Til sammen skal det bli 159 leiligheter fordelt på seks blokker i prosjektet i sjøkanten rett sør for fotballarenaen Color Line Stadion. Ifølge daglig leder Christian Young i byggherreselskapet Fri Sikt Volsdalsberga AS er salgssummen for hele prosjektet beregnet til cirka 860 millioner kroner. Young er byggherreombud for prosjektet.

Peab K. Nordangs kontraktssum for første byggetrinn er 201 millioner kroner eksklusive merverdiavgift.

Boligene har vist seg å være ettertraktet. I første byggetrinn, med tre blokker, er 60 av 65 enheter solgt. I blokken nærmest sjøen er alle leilighetene solgt. De første beboerne flytter inn i slutten av januar.

Ser sjøen fra alle leilighetene

Det er ulike leilighetstyper i størrelse opp til 231 kvadratmeter, med priser fra to til 20 millioner kroner. Største leilighet i byggetrinn 1 er på 151 kvadratmeter. Det er anlagt parkeringskjeller under byggene der alle boenheter over 40 kvadrat får sin egen parkeringsplass. Blokkene i første byggetrinn er opp til åtte etasjer.

Osloarkitekten Niels Torp+ arkitekter vant arkitektkonkurransen med et konsept der det er lagt opp til at alle leilighetene skal ha sjøutsikt.

Selskapet Ulsmo Eiendom AS eier 60 prosent av utbyggerselskapet. Selskapet eies av Ulsmo AS, et investeringsselskap i Ulsteinfamilien. Ulsmo er også majoritetseier i skipsverftet Ulstein Verft i Ulsteinvik. PEAB Eiendomsutvikling står for de resterende 40 prosent av utbyggerselskapet.

– De siste 20 årene har Ulsmo-konsernet satset i tre næringer - maritim, finans og eiendom. Eiendomssatsingen er igjen delt i bolig og utleie av næringseiendom. Første gang Ulsmo og Peab samarbeidet var i forbindelse med boligprosjektet Øvre Volsdalsberga som stod ferdig i 2010. Vi samarbeidet også om Sjursåkeren, et prosjekt som var ferdig i 2017, forteller Young. Han har selv jobbet i systemet i fem år og var også med på Sjursåkeren, et prosjekt Byggeindustrien tidligere har omtalt. Partene har i tillegg samarbeidet om utvidelse av Blåhuset, Reitengrenda og Ulstein Expo.

Var slakteri her tidligere

Ifølge Young kjøpte Ulsmo den ene halvdelen av Fri Sikt-tomten i 2012.

– Da stod det et slakteri her, og tomten var regulert til næring. Det ble jobbet parallelt med detaljreguleringsplanen for vårt prosjekt og en større områderegulering for hele området. I detaljreguleringsplanen ble det åpnet for byggegrense to meter fra Kyststien langs sjøen. Stien er kommunal eiendom, bygd av oss, forteller Young.

Beliggenheten rett i sjøkanten med gangavstand til sentrum har gjort at kjøperne har strømmet til. Fra leilighetene har du utsikt mot Borgundfjorden og Sunnmørsalpene.

Byggingen av byggetrinn to, to blokker med til sammen 47 leiligheter, er allerede i gang. Her blir det en blokk med åtte etasjer og en med fire. Dette byggetrinnet skal etter planen stå klart i fjerde kvartal 2022. Byggetrinn tre blir en høyblokk på 14 etasjer med 46 leiligheter. Denne skal være ferdig fjerde kvartal 2023. Toppleiligheten på 231 kvadratmeter i høyhuset er også den høyest prisede.

Peab K. Nordang bygger videre på prosjektet. Kontraktssummen for andre byggetrinn er 153 millioner kroner eksklusive merverdiavgift. Siste byggetrinn er foreløpig ikke kontrahert.

100.000 timer i egenregi

Prosjektansvarlig for Peab K. Nordang Ola Blindheim sier 100 personer har jobbet på byggeplassen, alle fag inkludert. Av disse er 30 ansatt hos Peab. De har utført betong- og tømrerarbeid i egenregi.

– I byggetrinn 1 har Peab utført 100.000 timer i egenregi. Det spesielle med prosjektet er geometrien og at bygget er plasstøpt med etterspente dekker, sier Blindheim.

Han sier grunnen til at de har bygget med dekker med etterspent betong er at Peab K. Nordang har brukt denne byggeteknikken mye.

– Vi startet grunnarbeidene høsten 2018 og har hatt god framdrift, til tross for en utfordrende tid med restriksjoner i forbindelse med korona. Bunnplaten ligger under havnivå og er vanntett to meter opp. Vi har støpt parkeringskjeller med 160 parkeringsplasser for hele prosjektet i bunnen.

Har brukt LEAN med god erfaring

Den spesielle geometrien er et resultat av den spenstige arkitekturen med ulike utspring, blant annet for å få de rette synsvinklene.

– Niels Torp+ arkitekter er en anerkjent aktør, som ikke er så vanlig å bruke på våre kanter. Geometrien har vært krevende, men de har vært flinke, og lette å samarbeide med. At de har levert arbeidstegninger i tide, er en av grunnene til at vi kan levere tidlig. Arkitekten har også hatt ansvar for BIM-prosjektering og oppfølging i 3D. Det har vært god planlegging og flinke folk til å styre prosjektet, sier Blindheim om grunnene til at de kan overlevere tidlig i kvartalet.

Blindheim trekker også frem LEAN-planlegging som en viktig grunn til at de har bygget effektivt.

– Alle underentreprenører og leverandører har vært med i en tidlig fase i forbindelse med byggplanleggingen. Vi har hatt gruppemøter der vi er blitt enige om hvordan vi skal jobbe smartest mulig sammen. LEAN er noe vi har jobbet med også på tidligere prosjekter, uten at vi har lyktes like godt. Vi har ikke vært tro nok mot planen. Nå har alle involverte vært fokusert på det vi har planlagt, og da er resultatet bedre. Det har gjort at vi har hatt forutsigbar fremdriftsplanlegging. LEAN er helt klart en arbeidsmetode vi tar med oss videre til nye prosjekter.

1.000 betongbiler

Bygget er reist med stålsøyler og plasstøpt betong som bærende vegger. Utvendige vegger er bindingsverk. På overflater innvendig er malt gips dominerende materiale på vegger og i tak. Leilighetene har parkett på gulv. Fellesområder og bad er flislagt. Vinduene er aluminiumkledde trevinduer fra NorDan. Brødrene Midthaug har levert stålrekkverk til trapper og balkonger.

På fasaden utvendig er det vedlikeholdsvennlige Steni-plater, i kombinasjon med noe trekledning.

Blindheim regner på at det har gått med 1.000 biler med ferdigbetong til de tre blokkene til sammen. Dyrøy Betong er leverandør av ferdigbetong.

Trekker fjordutsikt dypt inn

Niels Torp+ arkitekter gikk seirende ut av arkitektkonkurransen blant 24 nordiske arkitektkontor. Det var det eneste arkitektkontoret som greide å skape fri sikt til Borgundfjorden fra samtlige leiligheter.

– Vårt mål var å skape unike leiligheter ved å trekke fjord-utsikten dypt inn i alle leilighetene, forklarer Niels Torp.

– Panoramautsikten over Borgundfjorden og Sunnmørsalpene, himmel, øyer, fjord og fjell gjør dette prosjektet til noe helt enestående, mener Torp som har tegnet flere store og kjente bygg som Vikingskipet på Hamar og byggetrinn 2 av Aker Brygge, Tjuvholmen.


Flere prosjekter