Mange råd om veggedyrkjempelse florerte da Frankrike ble rammet av panikk. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Mange råd om veggedyrkjempelse florerte da Frankrike ble rammet av panikk. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Frankrike beskylder Russland for å blåse opp saken om veggedyr i franske hoteller

Panikken i Frankrike rundt «invasjonen» av veggedyr, ble blåst opp av desinformasjon i sosiale medier med russisk avsender, mener en fransk minister.

Kommentaren til europaminister Jean-Noel Barrot kommer i kjølvannet av økende advarsler i Frankrike mot russisk desinformasjon, særlig i tilknytning til krigens gang i Ukraina.

– Saken med veggdyrene ble blåst opp i sosiale medier via kontoer av russisk opphav eller som var inspirert av russiske interesser. Dette er kontoer med tilknytning til Kreml, sa ministeren i et intervju på fjernsynskanalen TF1 fredag.

Det har siden årsskiftet vært flere medieoppslag som har trukket forbindelsen mellom Russland og veggedyrhysteriet, men det er første gang et medlem av regjeringen har framsatt denne beskyldningen.

Barrot sa også at det på noen kontoer ble dannet en uriktig sammenheng mellom ankomsten til ukrainske flyktninger og oppblomstringen av veggedyr.

I oktober i fjor ble en rekke skoler og hoteller stengt på grunn av det som ble oppfattet som en veggedyrinvasjon, og regjeringen holdt en flere krisemøter. De blodsugende småkrypene skal også ha blitt observert på metroen, TGV-togene og flyplassen Charles de Gaulle.

Da oppstyret sto på som verst, ble det fremmet dystre spådommer om hva som kunne skje under sommer-OL hvis plagen kom ut av kontroll.