Fortsetter den grønne maskinrevolusjonen?

Norge leder på mange måter an innen bruken av grønne fossilfrie og utslippsfrie anleggsmaskiner - men vi ligger også langt fremme innen å utvikle denne typen maskiner. Hvor går nå ferden videre?

Først og fremst ble denne utviklingen ledet an av offentlige byggherrer som satte strenge krav til grønne byggeplasser, der naturligvis bruken av miljøvennlige anleggsmaskiner raskt ble en viktig og ikke minst synlig del av prosjektene. I en tidlig fase omfattet dette først og fremst en stadig bedre effektivitet av de dieseldrevne maskinene – som i dag er på et helt annet nivå med tanke på utslipp i forhold til tidligere. Senere kom det krav om fossilfrie maskiner og nå den senere tiden ser vi at kravene stadig oftere omfatter helt utslippsfrie maskiner.

Disse har det ikke vært mange varianter av på verdensbasis – i hvert fall ikke av det litt større maskineriet. Dette har medført at flere av de lokale importørene både har pushet på sine leverandører, men også på egenhånd utviklet spesialdesignede elektriske maskiner til bruk her hjemme.

Frem til nå har dette på mange måter vært for å vise frem hva som kan lages - men nå blir maskinene produsert og tatt i bruk. Fullelektriske tyngre maskiner er allerede overlevert til kunder som nå skal bruke utstyret. Dette er dermed ikke kun prototyper som kan bli satt i produksjon - de begynner nå å komme i drift.

Spørsmålet blir nå om markedet virkelig er klare til å kjøpe maskinene som er i ferd med å bli utviklet. Nyutviklede konsepter på maskinfronten, som har et begrenset internasjonalt marked, vil selvsagt koste mer enn hva man har produsert over lang tid – over hele verden. Derfor vil ofte prisene kunne mangedobles, noe som har medført at en del har satt seg på gjerdet for å vente. Stadig flere velger nå hoppet ned fra gjerdet – eller i det minste vurderer dette - og flere vil komme. For selv om det koster, ser mange seg nødt til å bli med på denne utviklingen. Skal de være med på en rekke av konkurransene som kommer, må de ha de riktige utstyret i bestilling eller for hånden. På kort sikt vil vi nok ikke se det helt store rushet etter maskiner, men dette vil kunne endre seg - for produksjonstakten er ikke på et høyt nivå ennå. Spørsmålet nå blir om resten av verden kommer etter – og hvor raskt dette skjer. At det vil komme, er nokså sikkert - men muligens ikke så raskt som mange ønsker.

Til våren arrangeres verdens desidert største anleggsmaskinmesse, Bauma, i München. Her forventer vi å se flere spennende elektriske nyheter, og nettopp denne messen vil kunne gi noen tydelige signaler på hvor vi skal gå innen maskinverden i løpet av de nærmeste årene. Om de store produsentene har nyheter på gang, vil de på en eller annen måte bli vist frem her. Da er det også å forvente at mange av produsentene først vil se til Norge for å få ut disse maskinene - og kanskje også vi blir sett på som et testmarked innen denne utviklingen.

Det er heller ikke lenger bare de offentlige byggherrene som nå krever grønne løsninger. Også flere private kommer etter, noe som selvsagt ytterligere vil sette press på både entreprenører og leverandører. Er entreprenørene villige til både betale hva det koster? Som kjent blir det ingen grønn omstilling uten svarte tall – det må være lønnsomt å investere grønt.

Nettopp denne problematikken tas opp på Utleiekonferansen på Gardermoen torsdag denne uken. Her får deltakerne innblikk i hvordan både byggherrene, entreprenørene, maskinleverandørene og utleiefirmaene tenker om fremtiden og bruk av grønne maskiner. Dette er en diskusjon som burde interesse store deler av næringen - for utviklingen skjer nå raskt og det går aller fortest her hjemme.