Larver tok over kjøkkenet

Det nye kjøkkenet til Ann Kristin Førde er et konkret resultat av at borettslaget har ny type borettslagsforsikring, der bekjempelse av skadedyr er inkludert.

For et par måneder siden så kjøkkenet veldig annerledes ut.

– Jeg oppdaget dem først inne i skapene. De små larvene kravlet rundt og hadde kommet seg opp i kjeler, kopper og kar. Jeg vasket alt grundig, men det kom bare flere og flere, sier Førde til nbbl.no.

Da hun dro fram hylleseksjonene, lå larvene i hopetall mellom dem og veggen. Det samme skjedde da komfyren ble flyttet ut fra veggen.

 – Det var tusenvis av dem, de økte helt eksplosivt i antall. De var over alt, også i maten, forteller Førde.

400 egg på to uker
Larvene som Førde hadde fått i hus var forstadiet til tørrfuktmøll, den vanligste skadedyrmøllen i norske hjem. Hunnen legger egg fra den er tre dager gammel og kan legge cirka 400 egg i løpet av 14 dager. Hos Ann Kristian var det så ille at kjøkkenet måtte rives.

– Hun var ekstra uheldig. Tørrfuktmøll er ikke spesielt vanskelige å bli kvitt, men på dette kjøkkenet var sponplatene i hylleveggene hule i midten. Dermed ble det ekstra vanskelig å komme til for å få has på dem, sier Ronald Larsen i skadedyrfirmaet Anticimex.

Trygg med forsikring
Får du larver, biller eller andre skadedyr, er sjansen stor for at du må betale for fjerningen selv, hvis ikke du eller borettslaget har tegnet tilleggsforsikring.

’’Totalforsikring for boligselskaper’’ er spesialutviklet for boligselskap og er en komplett forsikringsløsning for borettslag og sameier. Avtalen If Skadeforsikring, Anticimex og Boligbyggelagenes Partner inngikk i fjor, innebærer at skadedyrbekjempelse er en del av de vanlige forsikringsvilkårene.

Her kan du se hva ’’Totalforsikring for boligselskaper’’ dekker

En viktig beveggrunn for samarbeidet er at skadedyr kan spre seg fra bolig til bolig i et borettslag.

– Forsikringen dekker også utbedring av bærende bygningsdeler ved angrep av treskadeinsekter. Dersom et slikt angrep får lov til å utvikle seg over lang tid, vil utbedringskostnadene bli betydelige og forsikringen god å ha, sier avdelingssjef Gunnar Andersen i Boligbyggelagenes Partner.

Etterspurt produkt
Ifølge Andersen har et produkt som dette vært etterspurt fra flere boligbyggelag og boligselskap. Han mener Totalforsikring for boligselskap er den beste forsikringen i sitt slag i markedet i dag, men understreker at ikke alle er klar over hvor god forsikring de har.

– Dekningen er ikke godt nok kjent ute blant beboerne. Derfor er det viktig at styrene i borettslag og sameier som har tegnet Totalforsikring, informerer alle husstandene. Det samme gjelder boligbyggelag. Det er blant annet sendt ut brosjyremateriell som er godt egnet for formålet, sier Andersen.

Hjelpen kom
For beboerne er fordelen at de slipper å bale med problemene alene. Ronald Larsen i Anticimex opplever ofte lettelse når han er ute på oppdrag.

– Når det kravler og kryper i kriker og kroker, er det fort gjort å bli fortvilet og motløs. Men problemet kan som regel løses. Det er sjelden vi må gå så drastisk til verks som i dette tilfellet, sier han.