Skal bekjempe rynkerose i verneområder

Bioforsk Midt-Norge får i oppdrag å lage utkast til en handlingsplan for bekjempelse av rynkerose (Rosa rugosa) i verneområder.

Direktoratet for naturforvaltning (DN) har gitt oppdraget, og har skrevet kontrakt med en økonomisk ramme på 200.000 kroner. Forslaget til handlingsplan skal være ferdig innen 15. november i år.

Bioforsk skal dokumentere artens biologi, økologi, spredning og naturlig utbredelse. Artens konkurransestyrke sammenlignet med stedegen flora er også et tema, sammen med metoder for å bekjempe arten.

«Med basis i dette skal utkast til handlingsplan også inneholde forslag til metodikk og tiltak for mest mulig effektiv bekjempelse av rynkerose i verneområder langs norskekysten fra Trøndelag og sørover», heter det i kontrakten mellom DN og Bioforsk Midt-Norge.

Rynkerose kommer opprinnelig fra Øst-Asia. Arten ble tatt inn til Europa på slutten av 1700-tallet, og ble vanlig som hageplante midt på 1800-tallet. I Norge ble den rapportert forvillet først i 1940-årene, går det fram av Artsdatabankens faktaark om arten.

Nå anses arten som en internasjonal problemart, spesielt langs kysten, der den noen steder danner store bestander på strandenger og sanddyner. (©NTB)