Fløybyen – heis og bro i Arendal er kåret til vinner av Norsk Stålkonstruksjonspris 2023. Foto: Norsk Stålforbund

 Fløybyen – heis og bro i Arendal er kåret til vinner av Norsk Stålkonstruksjonspris 2023. Foto: Norsk Stålforbund

Fløybyen – heis og bro vant Norsk Stålkonstruksjonspris

Fløybyen – heis og bro i Arendal, også kalt Glassheisen, er kåret til vinner av Norsk Stålkonstruksjonspris 2023.

Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner deler hvert annet år ut Norsk Stålkonstruksjonspris. Prisen er ment å oppmuntre til anvendelse av stål og gi opphav til nye idéer og inspirerende løsninger. I år landet Juryen Fløybyen – heis og bro i Arendal, også kalt Glassheisen, til vinner av Norsk Stålkonstruksjonspris 2023. Glassheisen gikk dermed til topps i konkurranse med de to andre finalistene, Sonja Henie ishall og Espenes rasteplass og utsiktspunkt.

Prisen består av en plakett som tildeles byggherre, arkitekt, konstruktør, entreprenør og stålentreprenør. Prisutdelingen fant sted under en prisseremoni på Norsk Ståldag på Grand Hotel i Oslo 9. november.

Følgende mottok plakett:
Byggherre: Arendal Eiendom KF
Arkitekt: NSW Arkitektur AS
Konstruktør: Dipl.-Ing. Florian Kosche AS
Entreprenør: Consto Anlegg AS
Stålentreprenør: Ikon Norge AS

Foto: Norsk Stålforbund
Foto: Norsk Stålforbund

I juryens uttalelse heter det blant annet:
«Norsk Stålkonstruksjonspris 2023 går til Fløybyen – heis og bro, også kalt Glassheisen i Arendal. Prosjektet fremstår som et utmerket eksempel på hvordan man kan løse urban infrastruktur på en innovativ og høyteknologisk måte. Glassheisen legger til rette for forbindelser innad i byen og styrker kvaliteten på det offentlige rommet. Selve tårnet er bygget opp av sammensatte stål/glass-elementer, der stålbjelkene danner et mønster som også gjentar seg på betongelementene i fjellsjakten. Dette er med på å gi en følelse av sammenheng gjennom hele heisturen. Produksjonen har foregått på et karbonnøytralt verksted gjennom egenprodusert strøm fra solceller og oppvarming fra biobrensel. Det har gått med ca. 220 tonn stål til prosjektet, og en mindre andel av dette er resirkulert stål. Heisen gjør det mulig å komme seg enkelt opp fra Torvet og nyte utsikten over Arendal by, i tillegg til å forenkle adkomsten for de nye etableringene på Fløyheia. På kun 17 sekunder åpner den for enklere og raskere forbindelse for sykler, barnevogner, rullatorer, og ikke minst rullestolbrukere mellom Torvet og Fløyheia. Dette gir positive ringvirkninger for en mer kompakt by- og tettstedsutvikling, som eksempel til etterfølgelse. Heisen ble åpnet i august 2021. Siden da har den ikke bare blitt Arendals, men Sørlandets nye landemerke, hvor mer enn 1/5 av Norges befolkning har brukt den det første året.»

Juryen har bestått av:
* Thor Olav Solbjør, SAAHA AS, representant for Norske Arkitekters Landsforbund (NAL)
* Morten Andre Bruun Helland, Structor Oslo AS, representant for Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF)
* Stig Møllersen, Rambøll Norge AS, representant for Norsk Forening for Stålkonstruksjoner (NFS)
* Magne Gravås, Heidelberg Materials AS, representant for Den norske Stålgruppen