Florø Politihus

Florø Politihus

Sted: Florø

Prosjekttype:
Nybygg

Entreprisekostnad eks mva:
65 millioner kroner

Bruttoareal:
4.200 kvm

Byggherre:
Ski Florø

Prosjektledelse/Byggeledelse:
Svendby Bygg Consult AS

Totalentreprenør:
Åsen & Øvrelid

Arkitekt:
Stein Halvorsen

Rådgivere:
RIB: Hjellnes Consult Florø - RIV: GK Norge - RIE: NBN Elektro

Underentreprenører og leverandører:
Grunnarbeider: Entreprenørservice Florø - Peling: vestnorsk brønnboring - Hulldekkelementer: Block Berge Bygg - Prefab betongtrapper: Førde Sementvarefabrikk - Stålkonstruksjoner: Sunnfjord Industri- og sveiseservice - Taktekking: Sølve Kvellestad - Glass- og aluminiumsarbeider, inn- og utvendig: John Holvik - Maler og gulvlegger: Øvrebø Fargehandel - Flislegger: Sunfo - Slagfaste himlinger og innv. glassvegger: Acusto - Blikkenslager: Joh.Blikk - Ventilasjon: GK Norge - Rørlegger: Skår VVS (for GK) - Elektro, tele og data: NBN Elektro - Porter: Hellenes - Heiser: Sanne Spesialheiser - Fast innredning: Vestnes Innredning - Rekkverk, dører luftegård og hundebur: Hornes Agenturer - Himlinger, isolasjon, takisolasjon: Rockwool - Røykluker og overlys: Bramo - Arrestdører: Rapp Pyrotec - Innvendige dører: Swedoor - Vindu, glassfasader, skyvedører: Nordvestvinduet - Ståldører: Daloc

Stein Halvorsen AS har tegnet og Åsen & Øvrelid AS har bygget et teknisk avansert politibygg i Florø sentrum.

Bygget rommer Sogn og Fjordane Politidistrikt, Sogn og Fjordane Friomsorgskontor (kriminalomsorgen) og Sogn og Fjordane IKS (alarmsentralen). Politiets del rommer blant annet kontorer, resepsjon, kantine, møterom, auditorium, celler, treningsrom og garasje.
65 millioner kroner
Det er på 4.200 kvadratmeter fordelt på tre etasjer. Tiltakshaver er Ski Florø AS. Åsen & Øvrelids entreprisekostnad er på 65 millioner kroner eks mva. Oppføringen har skjedd i totalentreprise. Byggestart var sommeren 2007. Bygget ble tatt i bruk i desember i fjor.
Prosjektleder Kåre Aven i Åsen & Øvrelid forteller at tomten er på 2,5 mål og tilnærmet flat.
– Bygget er fundamentert på fjell. Mot sjøen ligger bygget på gammel sjøbunn som er utfylt. Her er det satt ned 47 peler, de lengste på åtte meter. I bakkant av tomten var det behov for å sprenge bort en del masser.

To fløyer

Bygget består av to tilnærmet parallelle fløyer som er forbundet med to mellombygg. Det ene mellombygget rommer hovedinngangen i bygget og et auditorium, det andre kantine, bibliotek og et møterom. Bærende konstruksjon er plasstøpt betong. Taket består av hulldekker som er isolerte og papptekkete. Bygget er forberedt for en etasje til. Fasadene er kledd med lyse Cemberit plater. Det er også mye glass i fasadene. På gulvene er det stort sett belegg eller fliser. I hovedinngangspartiet er det brukt terrassofliser. Veggene har mye frilagt betong. I taket er det systemhimlinger.

60 kilometer kabler
Aven sier at bygget har meget avanserte tekniske løsninger for kommunikasjon, overvåkning og sikkerhet. – Det var den største utfordringen i oppføringen av bygget. Det har også en del spesielle løsninger, som atriet, inngangspartiet og auditoriet. 60 personer var i arbeid på byggeplassen da aktiviteten var på topp. For oss har dette prosjektet gitt erfaring i å føre opp bygg med avanserte tekniske løsninger. Det er tre data-nettverk og mer enn 60 kilometer med kabling i bygget.

Vannbåren varme
Bygget har vannbåren oppvarming via varmepumpe basert på sjøvann. I første etasje er det gulvvarme. I andre og tredje etasje er det radiatorer. Teoretisk beregnet energiforbruk er 160 kWh per kvadratmeter per år. Ventilasjonen er balansert og har varmegjenvinning. Skapene i politiets garderobe har avsug. Bygget har sentral driftskontroll. Det er solavskjerming med persienner mot øst, sør og vest. Materialvalget gir et enkelt og rimelig vedlikehold. Det er parkering i garasje og utenfor bygget. En del av parkeringsplassene utenfor bygget er sikret med port og gjerde. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen.

OPS-konkuranse
Sivilarkitekt Stein Halvorsen i Stein Halvorsen AS forteller at tomten med flott sjøutsikt påvirket utformingen av bygget. – Vi ønsket å ta vare på utsikten og tegnet derfor to hovedfløyer som er sammenbundet med to mellombygg. Det er utsikt fra bakre mellombygg under det fremre mellombygget. I et slikt bygg er det viktig med korte avstander, noe mellombyggene bidrar til. Som alltid i OPS-konkurranser er prisen viktig og det har vi tatt hensyn til ved materialvalg og konstruksjon. Siden hovedfløyene bare er 12 meter brede er det bæring bare i ytterveggene. Den smale bredden gir også lyse lokaler.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter