Flodmaal

HRTB

HRTB

LarsJønsson

LarsJønsson

Rivenes

Rivenes

Montal

Montal

HellandElektro

HellandElektro

I Mo sentrum i Modalen kommune har Lars Jønsson AS ført opp et nytt service- og næringsbygg.

Fakta

Sted: Modalen

Prosjekttype: Nybygg, kontorbygg

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 45 millioner kroner

Bruttoareal: 1.600 kvadratmeter

Byggherre: Modalen kommune

Totalentreprenør: Lars Jønsson

Arkitekt: HRTB Arkitekter

Interiørarkitekt: Kari Cecilie Andersen

Landskapsarkitekt: Smedsvig Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB: Smidt & Ingebrigtsen l RIByfy, RIGeo og RIAku: COWI l RIV rør: Hjelmås VVS l RIV vent: GK Inneklima l RIE: Helland Elektro l RIBr: Konsepta l RIV sprinkler: Total Sprinkler

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: ANKO l Rivning og grunnarbeid: Rivenes l Betongarbeid: Hansen & Eknes l Rørlegger og Utv drenering: Hjelmås VVS l Hulldekker: NOBI Voss l Lev og mont stålbæring: Scancon l Alu/glass fasader og dører: H-fasader Bue Aluminium l Blikkenslager: Vidar Venge l Trapper og rekkverk: Montal Systems l Klimavegger, takkonstruksjon, innv vegger, himlinger, mur og flis: Betongindustri l Maler og gulvlegger: Trohaug og Samuelsen l Elektro, belysning, nødlys: Helland Elektro l Ventilasjon: GK Inneklima l Heis: Alt Heis l Sprinkler: Total Sprinkler l Screens: HD Solskjerming l Kjøkken: Norrøna Storkjøkken

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien.

Bygget er tegnet av HRTB Arkitekter og ført opp i en totalentreprise. Samlet areal er på cirka 1.600 kvadratmeter, fordelt på to etasjer og en loftetasje. Entreprisekostnaden, uten merverdiavgift, er på 45 millioner kroner. Byggestart var i august 2020 og bygget stod ferdig i desember 2021.

Prosjektleder Håvard Nygard i Lars Jønsson forteller at Covid-19 skapte noen problemer med levering av varer, samt opprettholde jevn og passelig bemanning gjennom prosjektet.

– Det har også blitt utført fjellsikring nære på, på arealer hvor vi har planlagt arbeid. Det har blitt gjort en del justeringer på fremdrift for å kunne utsette deler av arbeidet til fjellsikring er utført, sier Nygard.

Han sier at bygget er prosjektert i 3D, og under råbyggsfasen ble det praktisert lean.

Syv års samarbeid

I 2015 lyste Modalen kommune ut en åpen anbudskonkurranse for kjøp av arkitekttjenester for nytt nærings- og tjenestebyggbygg i Mo sentrum i Modalen. HRTB Arkitekter ved Kjell Beite, som har vært ansvarlig arkitekt for Tromsø Rådhus og Rådhuskvartalet i Kristiansand, vant konkurransen.

– Det la grunnlaget for et nærmere syv års samarbeid med Modalen kommune, som er Norges nest minste kommune med 380 innbyggere, sier Beite.

Det var ønskelig at nybygget skal være et åpent og inviterende bygg som kan fungere som Mo-samfunnets naturlige samlingsplass og samtidig fungere som et moderne og fremtidsrettet administrasjons- og næringsbygg som imøtekommer ønsker, behov og krav for både offentlige brukere og private leietakere. Nybygget rommer nærmere 50 arbeidsplasser fordelt på cellekontorer for kommunen og to leietakere, og kontorlandskap med fleksirom for én større leietaker, som er Modalens største arbeidsplass, UniMicro. Nybygget rommer også lokaler for Kyrkjestova.

– Det arkitektoniske hovedgrepet er et enkelt saltaksvolum med søylerekke langs hovedfasaden. Der annonseres hovedinngangen, som leder til et sentralrom over to etasjer. En raus trapp binder etasjene sammen og kan brukes som amfi. I sentralrommet, vestibylen, kan man ta imot gjester, og den fungerer samtidig som sosial sone og mingleareal både for arbeidstakere og besøkende. Den tilliggende store samlingssalen skal fungere både som festsal og kommunestyresal. Mulighet for felles kantine er ivaretatt med storkjøkken i forbindelse med samlingsalen. Bygget har også flere mindre soner for kommuneadministrasjonen selv og for de forskjellige leietakerne av bygget. De sosiale sonene er utstyrt med tekjøkken hvor de fleste kan lage enkel mat og kaffe selv, sier Beite.

Rause takhøyder og store vindusformater skal bidra til åpenhet og luftighet. Samtidig er nybygget inspirert av tradisjonell, vestlandsk byggeskikk, med vekt på arkitektoniske løsninger, materialbruk og fargesetting som finner gjenklang i Mo sentrum. Sammen med kirkebygget og Bryggjeslottet er nybygget det største bygget i sentrum, lokalisert bak bryggerekken ut mot Mofjorden. Det store saltaksvolumet gir assosiasjoner til låvebygninger, og fargesettingen er inspirert av det gamle kommunehuset, som var utdatert og ble revet for å gi plass til nybygget. Låven med saltak er tekket med skifer, som det er lokal tradisjon for å benytte og som gir nybygget et tidløst uttrykk.

– Modalen kommune, ved teknisk sjef sivilarkitekt Tone Selmer Skuggevik, har loset prosjektet gjennom i samsvar med politiske vedtak og formannskapets føringer. HRTB Arkitekter har gjennom hele prosessen vært kommunens rådgiver. Dette har bidratt til at kommunens mål og ambisjoner er fulgt opp, sier Beite.

HRTB Arkitekter har vært representert ved ansvarlig arkitekt Kjell Beite i alle faser, sivilarkitekt Anke Müller frem til og med totalentreprisegrunnlag og sivilarkitekt Ruth Marie Farnes i gjennomføringsfase og ansvarlig søker. Sivilarkitekt Grete Jarmund har i alle faser hatt koordineringsansvar for arkitekt inkludert PGL fram til og med forprosjekt, samt utarbeidelse av konkurransegrunnlag.

I totalentreprisefasen ble sivilarkitekt Steinar Barmen fra Forum Arkitekter knyttet til prosjektet som kommunens prosjektleder.

Etter en åpen totalentreprisekonkurranse ble kontrakt inngått med Lars Jønsson. Entreprenørens prosjektleder Håvard Nygard er fra Modalen, og flere underleverandører og utførende håndverkere er fra Modalen eller har tilknytning til Modalen.

Utover totalentreprisen engasjerte Modalen kommune en minikonkurranse for interiørarkitekttjenester og kontrakt ble inngått med interiørarkitekt Kari Cecilie Andersen.

– Kommunens organisering av byggeprosjektet og mange utførende med lokal forankring har vært vesentlig for at byggesaken er gjennomført på en god måte med stor grad av entusiasme der alle har bidratt konstruktivt for å finne løsninger innenfor prosjektets rammer, sier Beite.

Samarbeid om materialer og farger

Arkitekt og interiørarkitekt har samarbeidet om felles material- og fargekonsept for både eksteriør og interiør. Konseptet er basert på oppdragsgivers ønske om utstrakt bruk av trevirke, samt ønsket om en fargepalett som gir både eksteriør og interiør klar identitet og karakter. Med utgangspunkt i kommunevåpenets grønnfarge er varierte nyanser av grønt forbeholdt offentlige og kommunale arealer, og varierte nyanser av rødt er forbeholdt utleiearealer og eksterne brukere.

– Besøk til Sognefloren, låven som Sigrun Dale har innredet til bakeri og servering i Mo sentrum, gav inspirasjon til å bruke trevirke i sentralrommet med dobbel etasjehøyde. Sentralrommet har utsikt mot Mobryggja og vannspeilet i Mofjorden, sier Beite.

Utomhusarbeider er prosjektert av Smedsvig Landskapsarkitekter ved Arne Smedsvig og omfatter reetablering av gategrunn og grøntanlegg, etablering av 25 parkeringsplasser og sykkelparkering, samt opparbeidelse av området rundt det nye pumpehuset, som er tegnet av HRTB Arkitekter, inspirert at bryggerekken innerst i Mofjorden.

Gjenbruker tomt

Modalen nærings- og tenestesenter ligger sentralt til på Mo i Modalen. Bygget er plassert på samme tomt som det tidligere rådhuset lå på. Tomten er på cirka 2,5 mål og har grunn med vekslende sand og grus. Det gamle bygget inneholdt asbest, som måtte saneres. Plan 1 på nybygget ligger jevnt med terrenget rundt. I grunnen er det plassbygde fundamenter og labanker. Det er ikke registrert radon på tomten, men nybygget har radonduk og brønner for ventilasjon.

Tre og stål

Bygget har bærende konstruksjon av stål med 200 millimeter hulldekker som etasjeskiller. Yttervegger er prekutt plassbygde klimavegger og aluminium- og glassfasader. Taket har sperrer og er tekket med skifer. Fasadene har trekledning og to store felt med glass.

De fleste gulvene har 20 millimeter massivplank av eik. Øvrige gulv har vinylbelegg. En leietaker har teppegulv. Det er plassbygde innervegger og sparklet og malt gips.

I vestibylen er det brannimpregnerte granbord, mens kontorfronter og glasskyvedører er av type Hodneland. I storsal og formannskapsrom er det spilehimling av eik, mens for de fleste andre rom har systemhimling med treull elementplater og Troldtekt akustikkplater. Toaletter og kopirom har standard systemhimling med A-kant.

Eget vannforsyningsanlegg

Bygget er prosjektert og ført opp i henhold til TEK17 for offentlige bygg.

To IKT rom og ventilasjonsrom er plassert på loftet som også rommer unyttede lokaler. Bygget varmes opp med luft til vann varmepumpe. Spisslast tas med panelovner og varmekabler. Ventilasjonsaggregat har integrert DX-kjøling og varmtvannsbatteri med roterende varmeveksler. Det er VAV-spjeld med moter tilpasset KNX i alle oppholdsrom regulert med føler.

Det er også etablert et eget vannforsyningsanlegg med tank og pumpe på 60 kubikkmeter som både skal forsyne nærings- og tjenestesenteret samt eksisterende bygningsmasse på Mo som ikke har hatt tilstrekkelig trykk.

Det er bruddskifer på støpt plate fremfor inngang og mot busstorg. Mot busslomme og fortau er det kantstein av granitt. Området er beplantet med diverse vekster, og plen sådd i enkelte områder. Resterende gate skal asfalteres.

Da byggeaktiviteten var på topp var cirka 25 personer med. Det var ingen alvorlige ulykker eller skader under byggingen.


Flere prosjekter