Flertall tror boligbunnen er nådd

Forventningene til boligprisutviklingen har snudd kraftig de siste månedene. Nå tror de fleste at bunnen er nådd.

7 av 10 tror at boligprisene skal ligge flatt eller stige de neste 12 månedene. For et halvt år siden trodde bare en tredel av de spurte at prisene skulle flate ut eller gå oppover igjen, skriver Aftenposten.

Bare 4 prosent av de spurte tror boligprisene vil gå «betydelig ned» i løpet av det kommende året, mens 22 prosent regner med en liten prisnedgang. Det kommer fram i en undersøkelse foretatt av Fokus Bank.

Den stigende troen på boligprisene kommer etter seks måneder med full finanskrise og stadig flere negative nyheter om verdensøkonomien. Samtidig er styringsrenten kuttet fra 5,75 prosent i oktober til 2,5 prosent i dag. Og ekspertene regner med ytterligere rentekutt når Norges Bank avholder sitt neste rentemøte onsdag til uken.

Undersøkelsen viser for øvrig samme mønster som andre rundspørringer i Norge. Folk flest ser langt lysere på den nære økonomiske fremtiden enn mange økonomieksperter mener de har grunn til.

- Det har vært en korreksjon i boligmarkedet, og det har vært stopp i omsetningen. Siden i fjor har det også vært full stopp i nybyggingen. Det gjør at presset i boligmarkedet blir større, spesielt i de store byene. Det har også vært vanskelig å få mellomfinansiering og lån, men nå ser folk at det løsner igjen. Renten er også gått kraftig ned og de fleste sitter godt i det, sier Fokus Banks forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske til Aftenposten.