Flerbrukshall i Jondal

I Jondal i Ullensvang kommune har Consto Bergen ført opp et bygg med blant annet flerbrukshall, bibliotek og skolekjøkken.

Fakta

Sted: Jondal

Prosjekttype: Nybygg, flerbrukshall

Kontraktssum uten merverdiavgift: 50 millioner kroner

Bruttoareal: 2.360 kvadratmeter

Byggherre: Ullensvang kommune

Repr for tiltakshaver: H2 Hardanger

Totalentreprenør: Consto Bergen

Tilbudsgrunnlag: iVest Consult

Arkitekt: Norconsult

Rådgivere: RIB og RIBr: Norconsult l RIV: Norconsult (RIVent utført av Bergen Air, RIVVS utført av Kristoffersen VVS) l RIE: Vangen Elektriske

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Terrengforum l Betongarbeid: Consto Bergen l Rivning og grunnarbeid: Folgefonn Entreprenør l Bærekonstruksjon: DS-Nor = Q-dekke: Tata Steel l Limtre: Vestlandske Limtre l Taktekking: Protan Entreprenør l Alu/glass fasade: John Holvik l Blikkenslager: Blikkenslager Flotve l Tømmer og fasader: Brødrene Handegard Byggjefirma l Maler og gulvlegger: Hardanger Malerfirma l Flislegger: Jondal Mur og Flis l Rørlegger: Kristoffersen VVS l Elektro: Vangen Elektriske l Ventilasjon: Bergen Air l Branntetting: Damsgård Brannsikring l Mobilkran: Nordic Crane Jan Mo l Byggevarer: Bygger´n Jondal l Maskinutleie: Cramo l Transport og mottak byggavfall: Indre Hordaland Miljøverk l Gulv på grunn: Hummervoll

Dette er tredje byggetrinn som nylig er utført ved Jondal skule. Byggherre er Ullensvang kommune, og Consto Bergen har ført opp bygget i en totalentreprise. Det er tegnet av iVest Consult, som laget tilbudsgrunnlaget på vegne av kommunen. Norconsult var engasjert som arkitekt og rådgiver for byggeteknikk og brannsikkerhet for Consto.

Flerbrukshallen er på 650 kvadratmeter, mens bygget totalt er på 2.360 kvadratmeter. Kontraktssummen er på 50 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i juli 2019 og bygget stod ferdig i juli i år.

Bra byggeprosess

Anleggsleder Christoffer Helland i Consto Bergen forteller at byggingen har gått veldig bra, og at forholdet til byggherren har vært godt gjennom hele prosjektet.

– Alle tekniske fag og arkitektfag er prosjektert i BIM. Under oppføringen brukte vi involverende planlegging, sier Helland.

Alle ballidretter

Hallen har et kombielastisk sportsgulv. Det er merket for basket, treningsbasket, håndball, volleyball og badminton, men den kan brukes til andre ballaktiviteter og andre aktiviteter. Hallen kan deles i to med en nedsenkbar skillevegg.

På en mezzaninetasje er det 132 sitteplasser og fem plasser for rullestolbrukere. Bevegelseshemmede har tilkomst til tribunen via et løftebord. På nordsiden av hallen ligger det et styrketreningsrom. I byggets vestlige del er det bibliotek og skolekjøkken.

Oppskalert norsk byggeskikk

Sivilarkitekt Mads Ulveseth i Norconsult forteller at det arkitektoniske hovedgrepet er en fortolkning av norsk byggeskikk i formen, men oppskalert.

– Hallen ligger i ei lita bygd med mye tradisjonell bebyggelse, noe vi har tatt hensyn til. Bygget har en god og tydelig planløsning med veldig gode ferdselsårer. Fasadene har lyse plater i vedlikeholdsvennlig høytrykkslaminat. Dette er en løsning vi utviklet sammen med iVest Consult og som fremhever de ulike volumene i bygget, sier Ulveseth.

Han sier at alt har gått greit selv om bygget har krevende detaljer, som avansert takutstikk.

Stål og limtre

Tomten ligger i Jondal sentrum, rett nord for Jondalselvi. Grunnen bestod av løsmasser i varierende dybde. Tomten ble masseutskiftet før fundamentering. Under bygget er det membran og ventilasjonshull for radon.

Bygget har form tilpasset tomten. Mot idrettsbanen er det en rett vegg. Mot skoleplassen har bygget et utbygg mot sør. På nordsiden er bygget sakset for å passe inn i terrenget.

Bærende konstruksjon er en kombinasjon av stål og limtre. Taket har q-dekker, isolasjon og er tekket med takbelegg. Taket over hallen bæres av fagverksdragere i stål. Fasadene på hallen har sandwichelementer kledd med gule og hvite plater. Resten av bygget har bindingsverk kledd med hvite plater (og noen røde parti for kontrast). Både mot nord, vest og sør er det glassfasader. Utenom hallen er det industriparkett (biblioteket), flis (trapper og området ved løftebordet), belegg og malt betong på gulvene. Innvendige vegger er i stender og gips. Det er åpen himling i hallen og kombinasjon av faste himlinger og systemhimlinger ellers i bygget.

Luftveksling på 0,37

Det er 198 pluss 73 millimeter isolasjon i ytterveggene. Taket har en beregnet U-verdi på 0,13, mens vinduer og glassfasader har en U-verdi på 0,8. Alle glassfasader er i aluminium og vinduer er beslått med aluminium for lang levetid og enkelt vedlikehold. Solutsatte fasader har soldempende glass. Trykktesting viser en luftveksling på 0,37 per time.

Bygget er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme i dusjer og garderober og radiatorer ellers i bygget. Varmen produseres i varmepumpe mot jordvarme. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Biblioteket og kjøkken har kjølebatteri.

Bygget er i energiklasse A.

Byggets hovedinngang ligger mot sør/skoleplassen. Det er bi-innganger på østsiden og porter og bi-innganger på nordsiden. Hele bygget har universell tilgjengelighet. Det er spilekledning med lyddempende materiale bakom i hallen. I hallen er det perforerte takplater (q-dekker), noe som påvirker akustikken i rommet positivt.

Da byggeaktiviteten var på topp var cirka 30 personer med. Bygget er ført opp uten fraværsskader.


Flere prosjekter