Stim: Glenn Vornes, Øksnes Entreprenør
Stim: Glenn Vornes, Øksnes Entreprenør

Fire finalister til årets beste bygg i nord

Øksnes Entreprenør, Element Nor, Entreprenør Harald Nilsen og Peab Bjørn Bygg er finalistene i Beste Bygg i Nord 2022.

Beste Bygg i Nord er en konkurranse som arrangeres hvert tredje år. Prisen deles ut under Nordnorsk Bygg- og Anleggsmesse (NNBA) i Tromsø lørdag 11. juni.

De fire finalistene er valgt ut blant totalt 18 nominerte kandidater, det høyeste antallet nominerte noen gang.

Det er styret i NESO som utgjør konkurransens jury, og styreleder Jørn Vidar Johansen er klar på at de fikk en utfordrende oppgave.

– Konkurransen i år holder skyhøyt nivå, og juryen hadde en svært vanskelig oppgave med å velge ut finalistene. Vi klarte likevel å lande på disse fire svært sterke kandidatene som våre finalister, sier Johansen i en pressemelding.

De fire finalistene skiller seg fra hverandre både i funksjon, byggestil og materialvalg.

– Det skjer utrolig mye spennende på byggefronten i nord, det er årets finalister synlig bevis på, slår Johansen fast.

Kandidat 1: Øksnes Entreprenør
Prosjekt: Stim Leknes
Sted: Leknes
Byggherre: Nordly eiendom AS
Arkitekt: LPO Arkitekter

Kort om prosjektet:
«Bygget er STIMs nye hovedkontor, bakteriofagfabrikk og forskningslaboratorium, samt har undervisningslokaler for Lofotens nye havbruksutdanning. Designet er inspirert av fjellene i byggets omgivelser. Visjonen har vært et unikt og moderne bygg som står i ett med naturen, og som endrer seg i takt med sesongene og omgivelsene. STIM-bygget på Leknes står helt nede i fjæra, med deler av konstruksjonen plassert på fundamenter i sjø, som gjør at det svever over fjæresteinene og havet. Prosjektet er av høy kompleksitet, både på bakgrunn av byggets særegne design, størrelse og funksjonalitet. Bygningens plassering medfører også at den må tåle påkjenninger fra både bølger og heftige værforhold. Bygget blir overlevert juni 2022.»

Betonghytta: André Severin Johansen, Hamran/Johansen Arkitekter
Betonghytta: André Severin Johansen, Hamran/Johansen Arkitekter

Kandidat 2: Element Nor
Prosjekt: Betonghytta i Målselv Fjellandsby
Sted: Målselv
Byggherre: Isak Berntsen
Arkitekt: Hamran/Johansen Arkitekter AS

Kort om prosjektet:
«Hytta ligger i en bratt fjellside med stein og furu trær. Helningen og furu ble derfor utgangspunkt for arkitektens utforming. Hyttas tak går sømløst direkte ut fra terrenget som en forlengelse eller abstraksjon. Hytta er bygd i prefabrikkert betong. Hytta er tilvirket på fabrikk og transportert elementvis frem til tomta. Byggherres ønske om en totalt vedlikeholdsfri hytte, med utgangspunkt i de materialer som finnes naturlig på tomta er gjennomført. Det er svært mange uvanlige løsninger og moment i dette byggeriet som man sjelden ser. Innvendig har hytten for eksempel en svært spesiell trapp, hvor trinnene i betong krager direkte ut fra veggen fritthengende. Et grafiske trykk dekker hele veggen i trappa, som var byggherres ønske om å vise muligheter med grafisk betong.»

Arctic Wilderness Lodge: Sorrisniva AS
Arctic Wilderness Lodge: Sorrisniva AS

Kandidat 3: Entreprenør Harald Nilsen
Prosjekt: Sorrisniva Arctic Wilderness Lodge
Sted: Sorrisniva
Byggherre: Sorrisniva Eiendom AS
Arkitekt: ARC arkitekter

Kort om prosjektet:
«Oppstart i april 2020, rett etter at landet ble stengt ned grunnet pandemi. Det komplekse byggverket ble realisert på 17 måneder, med ferdigattest i september 2021. Bygget er eksklusivt og har kvaliteter godt over vanlig hotellstandard. Fra senga i hvert eneste gjesterom er det mulig å oppleve nordlyset på vinterstid og se laksen vake i elva på sommerstid. Nybygget har 25 doble gjesterom, restaurant, bar, møtefasiliteter og arealer for utstilling av objekter forbundet med Altaelvas fiskehistorie. Nybygget er koblet til eksisterende servicebygning, men har også ny hovedadkomst og foajé.»

Alta Omsorgssenter: Ørjan Bertelsen, Peab Bjørn Bygg
Alta Omsorgssenter: Ørjan Bertelsen, Peab Bjørn Bygg

Kandidat 4: Peab Bjørn Bygg
Sted: Alta
Prosjekt: Alta Omsorgssenter
Byggherre: Alta kommune
Arkitekt: Stein Halvorsen Arkitekter

Kort om prosjektet:
«Alta omsorgssenter er et av Norges største massivtreprosjekt, 24 000 kvadratmeter fordelt på fem bygg. Det be kåret til årets helsebygg i 2021. Alta omsorgssenter består av 60 omsorgsboliger og 108 sykehjemsplasser fordelt på totalt fem bygg. Prosjektet omfattet også kontorlokaler, resepsjon, kafé/kantine, storkjøkken, helsestasjon og legekontor i tillegg til parkeringskjeller og tekniske arealer. Prosjektet ble ferdigstilt i 2020, og hadde offisiell åpning i 2021.»

Tidligere vinnere av Beste Bygg i Nord:
2010: Petter Dass-Museet, Sandnessjøen - EntrepreTor AS
2013: Nordlyskatedralen, Alta - Ulf Kivijervi AS
2016: Pingvinhotellet UNN, Tromsø - Consto AS
2019: Holmen Industripark - Øksnes Entreprenør