Fin hage øker boligverdien

Hager og uteområder blir stadig flottere. I tillegg til økt trivsel gir slike påkostninger som regel god gevinst ved et boligsalg, melder Byavisa.

– Oppgradering av hage og utearealer kan øke eiendommens verdi med det dobbelte av selve investeringen, forutsatt at eieren følger opp med godt vedlikehold, sier landskapsarkitekt Øystein W. Finsrud til Byavisa i Trondheim.

Investerer i hagen
Finsrud påpeker overfor Byavisa at man her til lands tradisjonelt har vært mest opptatt av å vedlikeholde selve boligen og modernisere innvendig, men at det er utearealet som skaper førsteinntrykket.

Han sier til Byavsa at nå har folk fått øynene opp for at det lønner seg stort å investere i en flott hage. Finsrud har også inntrykk av at nordmenn investerer mer i en pen hage enn det som er vanlig i en del andre land.

Gir høyere takst
Takstmennene mener også at utendørs oppgradering kan ha stor betydning for eiendommens salgsverdi: – Ofte handler det om ting som er veldig synlige og hever inntrykket, sier Ole Øyvind Moen, president i Norges Takseringsforbund, til Byavisa.

Både den helhetlige hageplanen, beplantningen og vedlikeholdet har betydning. Oppgraderinger kan gi store utslag på taksten, mener Moen.

Les hele artikkelen her.