En rekke anleggsgartnerfirmaer, deriblant Hagespesilisten, bygger hager på Hagemessen. Bildet er fra en privat terrasse som Nesodden-firmaet har bygget i Oslo. På dette anlegget er det blant annet utført karpedam og badestamp med spesialtilpasset renseanlegg, og beplantningen består av stauder, sommerblomster, leplantning med barlind og en flora av vannplanter.

Fem profftips for drømmehagen

Anleggsgartnerne vil sette sitt tydelige preg på årets Hagemesse, som åpner fredag 4. april.

Tidendes største hageutstilling finner du på Lillestrøm i helgen.

- Flere av våre virksomheter har smeltet sammen sine bidrag sammen til en tusen kvadratmeter stor hagedrøm, sier prosjektleder Tor Jørgen Askim i Norske anleggsgartnere - miljø og landskapsentreprenører (Naml).

På hagemessen har en rekke firmaer fra den grønne sektor bygget opp store arealer med visningshager, hvor publikum kan gå rundt og se fagmessig utførte hageanlegg.

- Satsingen er gjort for å vise bredde, muligheter, gi inspirasjon og være en motvekt til det uregulerte markedet som preges av varierende kvalitet og svart arbeid, forteller Askim.

Han påpeker at uregistrerte virksomheter kan være en del av organisert kriminalitet, og at det igjen er  et dårlig utgangspunkt for reklamasjon og garantier. Kjøper du tjenester fra slike aktører kan ubetalte skatter og avgifter bli dine kostnader.

Her er Namls tips for hvordan du kan oppnå drømmehagen:

1. Sett av tid til planlegging. Det er billigere å drive utvikling på papir enn underveis i etableringen.

2. Alle hager har vedlikehold. Finn en løsning som passer dine hverdagslige hageambisjoner, eventuelt be om tilbud på hele eller deler av vedlikeholdet

3. Velg en seriøs aktør. Be om referanser som ligner ditt prosjekt. En aktør som er tilsluttet en klageordning for håndverkertjenester er å foretrekke, skulle det oppstå tvil om levert kvalitet vil en slik ordning gi deg rask tilgang til tredjeparts vurdering.

4. Start gjerne om vinteren, flere arbeider kan med fordel utføres på denne årstiden. Det korter ned anleggstiden på sommeren og kan gi deg et lavere kø nr hos travle anleggsgartnere.

5. Be om fremdriftsplan og fast pris.

Publikum finner visningshagene fra Naml i hall B og C.