I dag starter en to dager lang mekling for partene i byggeindustrien for å unngå streik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
I dag starter en to dager lang mekling for partene i byggeindustrien for å unngå streik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Fare for streik i byggeindustrien

I dag starter en to dager lang mekling for partene i byggeindustrien. Hvis meklingen ikke fører fram, er det varslet streik i over 300 bedrifter.

Fellesforbundet brøt mandag den frivillige meklingen med NHO Byggenæring som gjaldt Overenskomsten for byggeindustrien. Det er varslet plassfratredelse for 5739 medlemmer fordelt på 316 bedrifter hvis meklingen ikke lykkes.

Bedriften NorDan i Moi er den med flest tatt ut i en eventuell streik med 228 medlemmer.

Flere enn 100 ansatte er også tatt ut hos Moelven ByggModul, Alloc i Lyngdal, Forestia avdeling Braskereidfoss, Glava Askim og Spenncons avdeling for produksjon og montasje i Hønefoss.

Riksmekleren har innkalt partene til tvungen mekling fra klokka 10 i torsdag. Fristen går ut ved midnatt natt til lørdag.

Fellesforbundet har stilt krav om et generelt kronetillegg og dessuten en økning i minstelønn.

– Medlemmene våre har vært helt tydelige. Det er økt kjøpekraft som er viktigst for dem i år, sier forhandlingsleder Hege Espe.

Fellesforbundet og NHO Byggenæringen kom i havn med en annen mekling, byggfagsmeklingen, onsdag formiddag. Dermed ble en storstreik unngått blant over 16.000 ansatte i 900 bedrifter.