Illustrasjonsfoto

Færre fikk læreplass i 2020

460 færre yrkesfagelever fikk læreplass i løpet av fjoråret. Pandemien trekkes fram som en mulig forklaring.

Av de 28.800 elevene som søkte om å få læreplass i fjor, var det 76 prosent som fikk det, viser statistikk fra Utdanningsdirektoratet.

Det er en lavere andel enn året før, da 78 prosent fikk plass.

– Koronautbruddet i 2020 kan ha gjort det vanskeligere å få læreplass. Mange bedrifter og virksomheter har hatt utfordringer som følge av koronasituasjonen, som har ført til at mange lærlinger/lærekandidater har vært permittert, skriver direktoratet.

Kunnskapsdepartementet skriver i en pressemelding at de har satt i gang en rekke tiltak for lærlingene under koronapandemien.

– Det er veldig bra å registrere at de tiltakene har fått betydning. Uten disse tiltakene hadde det trolig vært enda flere som hadde blitt permittert, og færre søkere hadde fått læreplass, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Selv om det var en nedgang i alle utdanningsprogrammer, er den ikke overraskende størst i restaurant- og matfag, skriver departementet.

I Rogaland og Troms og Finnmark fikk over 81 prosent av søkerne en lærekontrakt, mens 69 prosent fikk lærekontrakt i Agder.

Sammenlignet med 2019 har andelen søkere som har fått læreplass, gått ned i ni av elleve fylker. Kun Troms og Finnmark og Vestfold og Telemark har hatt en økning.