I dag leder White Arkitekter store prosjekter som Oslo havnepromenade. Nå etablerer de seg med eget kontor i hovedstaden. (Illustrasjon: White/Rodeo)

Ett av verdens største arkitektfirma etablerer eget kontor i Norge

Nye prosjekter over hele landet har fått White arkitekter til å etablere seg med eget kontor i hovedstaden.

Store utbygginger som Bjørvika og Tjuvholmen er i ferd å plassere Norge på kartet i arkitekturverden.

- Det er mange spennende prosjekter i Norge. Nærhet til både kunder og prosjekter gjør at vi har fått vårt eget kontor i landet. I dag leder vi store prosjekter som Oslo havnepromenade, og prosjekter som dette krever vår tilstedeværelse, sier Jenny Mäki, leder for White arkitekter i Norge i en pressemelding.

Sterkere posisjon i Norge

Arkitektbransjen ser lyst på den norske fremtiden. Sammenlignet med Sverige og Danmark er det gode tider med mange arkitektkonkurranser og flere nye utlyste prosjekter.

- Mens Europa har store økonomisk utfordringer skjer det utrolig mye spennende i Norge, og med 430 arkitekter pluss 300 ingeniører i ryggen fra mor i Sverige er vi alltid sultene på nye oppdrag, forteller Jenny Mäki.

Skal utforme Oslo havnepromenade

White har sammen med Rodeo arkitekter vunnet oppdraget med å utforme Oslos neste en mil lange havnepromenade. Promenaden skal etter planen stå ferdig i 2030. Prosjektet er et av Whites største innen landskapsarkitektur.

- Havnepromenaden er et av Oslos mest synlige varemerker. Alle byer som arbeider fremgangsrikt med sine varemerker satser på arkitektur og design i de offentlige rommene, og her har Oslo vært flinke de siste årene. Et fast kontor i byen gjør det lettere å skape en god og tett dialog med innbyggerne og kommunen i arbeidet med promenaden. Prosjektet er en av hovedgrunnene til at vi etablerer oss med eget kontor i Norge, sier Jenny Mäki.

Vil prege hele Norge

White arkitekter har en lang historie i Norge. Oslo Plaza, som er ført i pennen av White, sto ferdig i 1989. I nyere tid har White blant annet designet Bråtejordet skole og Frognbadet i Drøbak. White arkitekter står også bak innredningen av Kuben yrkesarena, vinneren av Oslo bys arkitekturpris 2014.

- Vi deltar i konkurranser og prosjekter i hele Norge. Vi ønsker at White arkitekters fokus på bærekraft og brukervennlige løsninger skal være med og forme skoler, byrom og nærmiljø over hele landet, sier Jenny Mäki.

Blant verdens største

White er Europas tredje største arkitektkontor med over 700 medarbeidere. Det svenske firmaet har spesialisert seg på prosjekter i Norden, men er også tilstede i New York, Vietnam og Kenya.

White arkitekter ble først kjent for sin utforming av det svenske folkehjemmet i 1950-årene og sine røtter i Chalmers universitet. Whites boligprosjekter fikk æren for å heve bokvaliteten for vanlige familier gjennom åpne løsninger i hver leilighet. White arkitekter tegner i dag alt fra skoler og sykehus til parker og urbane byrom.

White er Europas tredje største arkitektkontor med over 700 medarbeidere.