Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Entreprenører fortviler over arbeidstørke

Mange entreprenører på Vestlandet fortviler over mangel på jobber. – Vi klorer ut øynene på hverandre for å få prosjekter verdt 12 millioner, sier Ole Bjelland, daglig leder i Bjelland AS.

Store prosjekter som Ryfast, Rogfast, det nye sykehuset, bussveien, sykkelstamveien og flere prosjekter langs E39 er på vei, men akkurat nå finnes det knapt arbeid for entreprenører i Stavanger-området. Flere hundre arbeidere vet ikke om de har arbeid på nyåret.

– Vi klorer ut øynene på hverandre for å få prosjekter verdt 12 millioner. Det er akkurat som å sove utenfor kjøpesenteret før Black Friday for å få den billigste jakken, sier Ole Bjelland, daglig leder i Bjelland AS, til aftenbladet.no

Avisene har også snakket med daglig leder Ole Bernhard Eriksen i Velde Pukk og Miljø, daglig leder Tommy Stangeland i Stangeland Maskin og Risa-direktør Trond Viding Tvedt, som alle krever mer forutsigbarhet og bedre planlegging fra politikere og byråkrater.

De reagerer blant annet på at mange av de store prosjektene framover kommer samtidig - og at ingen kommer nå.

– Vi har klort ut det vi har kunnet klare av arbeid. Det har vært arbeidstørke og avlyste konkurranser. Jobbene uteblir og vi kommer skeivt ut, sier Tommy Stangeland til aftenbladet.no.

Tvedt i Risa sier at de har fått signaler om at store prosjekter er på vei, og derfor satte i gang stor rekruttering, fikk lærlinger, mer kompetanse og investerte millioner i maskiner.

– Når vi teller desember 2018 sitter vi her og må sende ut permitteringsvarsel til hundrevis til sammen. Det skaper usikkerhet og uforutsigbarhet, sier han.

Topplederne ønsker nå å legge press på både kommune- og rikspolitikerne, slik at de kommer fortere i gang med prosjektene.

– Det er dem som styrer pengebingen. Det er stort fokus på bompenger i regionen, samtidig som det er et skrikende behov for oppgradering i infrastrukturen. Det handler om planlegging, og entreprenørene er klare, sier Bjelland.