Elvekanten

Prosjektleder for Consto John Magne Grøneng (t.v.) og byggherre Torbjørn Berqvam foran bygget på den 1.150 kvadratmeter store felles takterrassen til Elvekanten.
Constologo

Constologo

Swecologo

Swecologo

SBMlogo

SBMlogo

Petal

Petal

HauenByggmester

HauenByggmester

FokusElektro

FokusElektro

Skårvvs

Skårvvs

Consto Sogn og Fjordane er totalentreprenør for Elvekanten, Tober Invests nye signalbygg i Førde sentrum. Bygget kombinerer boliger og næringslokaler og har en prislapp på over 300 millioner kroner.

Fakta

Sted: Førde

Prosjekttype: Nærings- og leilighetsbygg

Byggherre: Tober Invest

Totalentreprenør: Consto SFJ

Arkitekt, landskapsarkitekt, interiørarkitekt: SALT Arkitekter

Areal: Ca. 14.000 kvadratmeter BTA

Prosjektkostnad: I overkant av 300 millioner kroner ekskl. mva.

Rådgivende ingeniører: RIB, RIBr, RIG, RIA, RI Vei, RI Dags-lys: Sweco Norge l RIE, ITB: Fokus Elektro l RIV vent: Klima Experten l RIV rør: Skår VVS

Underentreprenører og leverandører: Fasadeentreprenør: SBM l Produsent alu-fasade: Petal l Tømrer: Byggmester Hauan l Betongentreprenør, grunnarbeid fundament: Terje Sunde l Prefab betong: Nobi l Elektro: Fokus Elektro l VVS og sprinkler: Skår VVS l Ventilasjon: Klima Experten l Prefab trekonstruk-sjoner fasade: ARE Treindustrier Kaupanger l Massivtre: Woodcon l Deltabjelker: Peikko l Glassfasade, fasade, vinduer: John Holvik l Vinduer: Norgesvinduet Bjørlo l Lås og beslag: Låssente-ret l Maling, flislegging, gulv: Maler Rune Skilbrei l Grunnentreprenør: Røyseth Maskin l Heis og løfteplattform: Schindler l Kjøkken: AUBO l Parkett: Norgesgulv. Flytavretting, gulvstøp: Tiller Vimek l Armering: Bastal l Tak: Lett-Tak Systemer l Dører: Daloc l Gulv: Norgesgulv l Stål: Alsaker Stål l Bygge-varer: Optimera, Neumann l Spunting: Hercules Funda-mentering

Klikk her for å sepresentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Torbjørn Berqvam i byggherreselskapet forteller at han har eid den sentralt plasserte tomten gjennom et langt liv.

– Tomta er cirka fire dekar. Mange har forsøkt å kjøpe den opp gjennom årene. Sammen med barna mine kom jeg til at vi ville utvikle den selv, forteller mannen som er sivilingeniør i byggfag fra NTH (nå NTNU), der han var ferdig i 1970. Fra 1975 og i 20 år var han engasjert i byggingen av betongplattformer til oljenæringen i Stavanger, og delvis utenlands. Fra 1995 pendlet han mellom Stavanger og hjemstedet Førde til han flyttet tilbake til hjembyen i 2001. Han skal nå flytte inn i en av leilighetene på toppen i Elvekanten.

Signalbygg

Til tross for byggingeniørbakgrunnen er Berqvam tydelig på at han ikke har hatt noen annen rolle i byggingen av Elvekanten enn som investor og medvirkende i konsept-utvikling den første tiden.

– Jeg har betalt regningene. Det er Consto som er totalentreprenør og som har gjort jobben. Vi har samarbeidet godt og de har så langt jeg kan se gjort en god jobb. Bygget er blitt flott, sier Berqvam.

Både Berqvam og totalentreprenør Consto uttrykker stolthet over at de har bygget et arkitekttegnet signalbygg som er godt synlig på elvebredden av Jølstra midt i Førde sentrum. Med det legger de nok en brikke i puslespillet for å gjøre Førde til en mer moderne og arkitektonisk penere by.

– Akkurat det synes jeg er veldig kjekt. Det er fint å sette et slikt avtrykk i bybildet, sier Torbjørn Berqvam.

Prosjektleder John Magne Grøneng i Consto samstemmer.

– Elvekanten er blitt et flott bygg som vi er stolt av å ha vært med på å bygge. Det er liten tvil om at dette bygget kommer høyt opp på referanselisten vår. Når alle uteområder er ferdig, inkludert et offentlig torg og gang- og sykkelbro over elva, blir dette et sentralt knutepunkt. Det tok tid å få prosjektet gjennom den kommunale saksgangen, men vi brukte tiden godt til å optimalisere arkitekturen. Det har vært et krevende og spennende prosjekt å jobbe med, sier han.

Påkostet

Familien Berqvam eier også 50 prosent av et stort kjøpesenter i Førde, Førde Torg AS. Bergvam hadde tomten, planleggingen ble gjort i fellesskap, mens Fritz Hjelmeland satte opp bygget som stod klart i 1996. Hjelmeland er en nå avdød legendarisk entreprenør som stod for mye av utbyggingen av Førde til den byen vi ser i dag.

Elvekanten er et påkostet bygg. Kontraktssummen før moms for Consto var på 240 millioner kroner. Siden det er bygget i en periode med voldsom prisoppgang på byggevarer, innser byggherre og totalentreprenør at kostnadene har eskalert en del fra beregningsgrunnlaget. Berqvam regner med at prosjektkostnaden til slutt kommer over 300 millioner kroner før moms.

– Begge parter har måtte ta støyten for prisoppgangen. Med en prisoppgang på 20 prosent i byggeperioden er det liten tvil om at regnestykket ser annerledes ut enn da vi kalkulerte. Vi har solgt 31 av 33 planlagte leiligheter, så den biten har gått bra. Det begynner også å gå seg til i næringsområdene selv om det har vært litt tyngre å fylle opp. Fortjenesten vil ligge frem i tid på utleie av næringseiendom. Det er noe de tre barna mine vil nyte godt av, sier han.

Kombinasjonsbygg

Torbjørn Berqvam forteller at planleggingen har pågått siden 2016. Det har vært et tillitsbasert samarbeid der prosjektet er utviklet i samspill mellom totalentreprenør og byggherre. Det arkitektoniske har Salt Arkitekter stått for, både når gjelder bygg og uteområde. Rådgivende ingeniører har vært Sweco, med unnatak av de tekniske fagene som entreprenørene har stått for selv.

Elvekanten er et kombinasjonsbygg bestående av forretninger, restauranter, kontor og boliger. Samlet oppvarmet bruksareal er 9.068 kvadratmeter. Totalt areal er 14.000 kvadratmeter. Målet er å skape et fellesskap av bedrifter med forretninger, handel, kontor og tjenesteyting. Restaurant der det blir uteservering på elvekanten når været tillater det, bruktbutikk, frisør, regneskapsfirma, helse og velvære og konsulentselskapet Bouvet er så langt å finne i næringslokalene. Lokalene i første etasje er fullt utleid. I andre etasje tilbyr byggherre å skreddersy lokaler fra 50 til 1.000 kvadratmeter etter behov.

Næringslokalene til utleie fordeler seg på 1.955 kvadratmeter pluss mesanin på 390 kvadratmeter i 1. etasje, og 2.400 kvadratmeter i 2. etasje. I 3. etasje er det 527 kvadratmeter i ene blokka og 688 kvadratmeter i den andre. Totalt er det 5.960 kvadratmeter næringsareal, inkludert fellesareal, trappeganger, heis og annet.

Over næringsarealet i andre etasje er det stor felles terrasse på cirka 1.150 kvadratmeter, og to tårn på tre og fire etasjer. 1., 2. og 3. etasje er næringslokale, mens de tre øverste etasjene er leiligheter.

Leilighetsdelen inneholdt i utgangspunktet 33 leiligheter fra de minste «pendlerboligene» på 42 kvadratmeter til de største på 112 kvadratmeter med tre soverom og innglasset terrasse. Leilighetene har vannbåren varme.

Fjordvarme

Ifølge Berqvam ble planlagt næringsareal i 3. etasje i den ene blokken endret til boliger i en tidlig fase av prosjekteringen. Der er nå ferdigstilt seks boliger slik at det blir til sammen 39 leiligheter.

– Vi så tidlig at det er lettere å selge boliger enn å leie ut næringsareal, derfor gjorde vi denne endringen.

Boligene er bygget etter TEK 17-standard. I kjelleren er 104 parkeringsplasser og teknisk rom. Det er kort vei til alt i sentrum og utsikt over elva gjennom store vindusflater. I garasjen er det montert punkter med mulighet for montering av 71 elbilladere.

Både boliger og næringslokaler har høy energistandard, noe som gir gunstige kostnader til oppvarming og ventilasjon. Bygget er isolert med 30 centimeter isolasjon i yttervegger, har vinduer med lav U-verdi og henter energien fra det nye fjordvarmeanlegget som nylig åpnet i Førde sentrum.

Vanntett parkeringskjeller

Prosjektleder John Magne Grøneng i Consto sier de ble møtt av krevende grunnforhold på elvebredden.

– Byggeplassen har vært utfordrende siden det er trangt om plassen og med elva på andre siden. Parkeringskjelleren er støpt vanntett siden elva er påvirket av flo og fjære. For å sikre kjeller for «oppdrift» er det benyttet friksjonspelet på de områdene som ligger utenfor selve bygget over plan U. Totalt er 25 micropeler boret og injisert cirka 18 meter ned i grunnen, forklarer Grøneng.

Det fysiske arbeidet startet i oktober/november 2021. Bærende konstruksjon er prefabrikkerte betongsøyler og hulldekker, stålsøyler og ståldragere. Det er brukt mye Deltabjelker, det vil si stålbjelker det er fylt betong i. Dette er gunstig i forbindelse med brannisolering. Yttervegger er prefabrikkerte klimavegger, med innsatte vindu i deler av disse.

Prefabrikkert armering

– Vi har benyttet prefabrikkering der det var mulig, for å få ned byggetiden. Vi kunne gjøre annet arbeid på byggeplassen samtidig som elementer ble produsert ferdig på andre lokaliteter. Det som er litt spesielt er at vi også har prefabrikkert armering. Den lokale leverandøren BA Stål har produsert armeringen i ferdige elementer i produksjonslokalet på Øyrane like i nærheten her, før de er fraktet hit med bil, heist på plass med mobilkran og hektet sammen. Denne metoden er noe BA Stål er begynt med etter at de gikk i kompaniskap med et irsk selskap, forklarer Grøneng.

– Det er også benyttet prefabrikkerte betongelementer i trapperom over plan 2 i B-blokka og over plan U i A-blokka. Også innvendige trapper er prefab.

Taket er Lett-Tak som ble levert i elementer ferdig isolert.

Elokserte aluminiumsplater

Fasaden består i hovedtrekk av børstede elokserte aluminiums-plater levert av Petal (Sogn Bygg og Montering i Vik). Dette er ifølge Grøneng et høystandardprodukt og gir et spesielt fargespill ved ulike værforhold. Fasaden er supplert med lys brune Equitone sementbaserte fasadeplater fra produsenten Etex.

Leilighetene leveres med parkett på gulv, og sparklet og malt gips på vegger og i tak. Kjøkken er fra AUBO. Våtrom har flis på gulv og baderomsplater på vegger. Næringsdelen er tilpasset de ulike aktørene. I restauranten er det betong på gulv, mens kontorene har teppeflis, andre områder har belegg på gulv. Fellesområdene har flislagte gulv, gips på vegger og systemhimling. I næringsdelen er det også gipsvegger og systemhimling de fleste steder. Kontorene er adskilt med glassvegger.

– Det viktigste er at kundene er fornøyd, og det virker det som de er. De aller fleste gir veldig gode tilbakemeldinger, sier Berqvam.


Flere prosjekter