Ekstremværet flytter seg til Nordland

Ekstremværet Kyrre går inn i sine to mest intense døgn, med nedbørsmengder på mellom 70 og 120 millimeter i døgnet. Meteorologisk institutt melder at været vil stabilisere seg innen slutten av uka.

Områdene nord for Trøndelag, på Helgeland, i Saltfjellet og Salten i Nordland vil etter hva meteorologene varsler bli hardest rammet av ekstremværet torsdag og fredag. Onsdag ettermiddag ble det meldt om mellom 70 og 120 millimeter nedbør i døgnet.

Salten-distriktet kan bli rammet av nedbøren helt fram til fredag, mens det spås at nedbøren vil roe seg i Helgeland i løpet av torsdag kveld. Det tidligere ekstremvarslet for Trøndelag ble i løpet av onsdag endret og nedbøren ventes å avta, skriver Meteorologisk institutt (MET) på sine nettsider.

– Varselet om ekstremvær ble sendt fordi vi frykter ødeleggelser, hovedsakelig grunnet flom. Publikum bør gjøre sitt beste for å holde overvannet unna husene sine, sier meteorologikonsulent Håvard Larsen ved MET til NTB.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel på oransje nivå for Trøndelag og Nordland. Oransje nivå er det tredje og nest høyeste nivået for flomvarsler fra NVE.

– Det er uvisst når ekstremværområdene kan forvente fint vær igjen, men vi regner med at tilstandene vil roe seg i slutten av uka, sier Larsen.

Det er et høytrykk over Nordsjøen og lavtrykksaktivitet nord i Norskehavet som gir en mild og fuktig luftstrøm inn mot Nordland.