Tesla-sjef Elon Musk er en av ekspertene som frykter at kraftig kunstig intelligens kan true menneskeheten. Foto:  Susan Walsh / AP / NTB

Tesla-sjef Elon Musk er en av ekspertene som frykter at kraftig kunstig intelligens kan true menneskeheten. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Eksperter advarer – ber om pause i utviklingen av kraftig kunstig intelligens

Elon Musk og et stort antall eksperter og akademikere ber om en pause i utviklingen av kraftig kunstig intelligens (KI), som de frykter kan true menneskeheten.

Oppfordringen kommer i et åpent brev som ble offentliggjort onsdag. Det er så langt undertegnet av over tusen eksperter, akademikere og næringslivsledere. Blant dem er Steve Wozniak, en av Apples grunnleggere, og Tesla-sjef Elon Musk.

De ber om en seks måneders pause i all utvikling av KI-systemer som er kraftigere enn GPT-4, den siste språkmodellen til selskapet OpenAI.

Pausen trengs for å utvikle retningslinjer som kan sikre at KI-systemene ikke utgjør en fare, mener ekspertene. De peker på risikoen for å «miste kontrollen over vår sivilisasjon», «automatisere bort alle jobber, også de som er givende» og å utvikle systemer som til slutt kan «erstatte oss».