Drammen GeoTermos er «Årets lokale klimatiltak 2020». Foto: Drammen kommune

Drammen vant «Årets lokale klimatiltak 2020»

Drammen kommune vant «Årets lokale klimatiltak 2020» for sitt prosjekt for lagring av solenergi til vinterbruk, Drammen GeoTermos.

Det skriver miljøstiftelsen Zero i en pressemelding tirsdag.

– Årets vinner har gjennom mange år levert prosjekter med løsninger i det teknologiske tetsjiktet og stor praktisk bruksverdi. Nå toppes dette med årets klare vinnerprosjekt, der det lages et helt lokalt energisystem, sa styrelederen i kommunesektorens organisasjon, KS, Bjørn Arild Gram, da prisen ble overlevert digitalt tirsdag 10. november.

I forbindelse med bygging av nye Fjell skole og knutepunkt Fjell har Drammen kommune konstruert et termisk batteri for sesonglagring av varmeenergi. Lagringen skjer i fjellet 50 meter under bakken, og løsningen kalles GeoTermos. Solceller driver her en varmepumpe som i kombinasjon med solpaneler leverer varmeenergi til GeoTermosens 100 brønner i sommerhalvåret. Om vinteren hentes energien opp av GeoTermosen, som da leverer varme til et bygningsareal på totalt 10.000 kvadratmeter.

Bergen kommune og Bergen havn sikret annenplassen med prosjektet «Europas største landstrømanlegg for skip».

­– Her har vi et fremragende eksempel til etterfølgelse. Anlegget har allerede fått stor effekt langt utenfor landets grenser, sa jurymedlem Jannicke Trumpy Granquist, administrerende direktør i KBN Kommunalbanken.

Viken fylkeskommune og Klima Østfold tok tredjeplassen med et bredt anlagt, flerårig program for utslippskutt i landbruket, «Klimasmart landbruk Østfold».

­– Så vellykket er dette samarbeidet at det nå danner mønster for et tilsvarende nasjonalt program, sa KS-leder Bjørn Arild Gram.

I alt var det fem nominerte til årets pris. I tillegg til prisvinnerne, sto Halden kommune og Vestland fylkeskommune på listen. Halden ble trukket fram for et prosjekt hvor kommunens elbiler og elsykler benyttes i en delingsordning, slik at innbyggere og tilreisende kan gjøre bruk av disse utenom arbeidstid. Vestland ble nominert for krav om utslippsfrie drosjer og tilrettelegging for dette. Samlet var det tolv søkere til årets pris.

Prisen for «Årets lokale klimatiltak» ble i år utdelt for tiende gang. Konkurransen arrangeres av KS, miljøstiftelsen Zero og KBN for å få fram gode eksempler på klimatiltak i kommunesektoren og inspirere til videre innsats.

Foruten Bjørn Arild Gram og Jannicke Trumpy Granquist består juryen av Kristin Halvorsen, direktør for Cicero, tidligere statsråd Odd Einar Dørum og ZEROs daglige leder Marius Holm, heter det i pressemeldingen.