Asle Randen og Hanne Rønneberg skal tirsdag 29. november dele ut "Byggenæringens Klimapris". Arkivfoto

Asle Randen og Hanne Rønneberg skal tirsdag 29. november dele ut "Byggenæringens Klimapris". Arkivfoto

Disse fire er nominert til "Byggenæringens klimapris"

Om halvannen uke kåres vinneren av "Byggenæringens klimapris 2022", med 250.000 kroner til vinneren. Fire kandidater er nominert.

Juryleder Hanne Rønneberg er svært godt fornøyd med årets kandidater og nomineringsprosessen.

– Det har vært høy kvalitet på søknadene, og dermed en utfordrende jobb for juryen. De fire nominerte er alle verdige til å vinne "Byggenæringens klimapris", sier Rønneberg i en pressemelding, og legger til at juryen har vært samstemt både i nominering og kåring av en vinner.

De fire kandidatene er:
* "Flytende" vei over myr, ved Leonhard Nilsen & Sønner, Aas Jacobsen/Vianova-nettverket og NGI. På prosjektet E6 Svenningelv-Lien er det utviklet en løsning for bygging av høyhastighetsvei på myr uten at det er behov for masseutskifting av myrområdet.

* Klima- og energivennlig glassfasade ved Betonmast Oslo, Avantor, Multiconsult, Arcasa og Cromogenics. På Gullhaug Torg 5 i Oslo er det benyttet en glassfasade med sterkt redusert energibruk kombinert med lavt CO2-avtrykk og redusert råvarebruk.

* Nullutslippsløsninger for Klosterenga Park, ved Braathen Landskapsentreprenør. Hele prosjektet, inkludert masse- og varetransport, er levert med nullutslippsløsninger.

* Sirkulær og miljøvennlig betong ved AF Gruppen ved Rimol Miljøpark, Betong Øst og Betonmast. Aktørene har utviklet en betong basert på tilslag gjenvunnet av forurensede masser. Her gjøres avfall til ressurs og store naturinngrep unngås.

– De nominerte blir presentert på Byggenæringens klimakonferanse i Oslo 29. november. Vinneren kåres på et eget arrangement i etterkant av konferansen. Frem til det må alle leve i spenning. Vi gleder oss, sier Rønneberg.

Byggenæringens klimapris er etablert av EBA Oslo, Akershus og Østfold, og ble første gang delt ut i 2021. Den skal bidra til innovasjon og til utviklingen av praktiske verktøy for å redusere bygge- og anleggsnæringens klimaavtrykk.