Dikeveien 57

Terje Høili Eiendom valgte AF Bygg Østfold når Europris´ nye hovedkontor skulle etableres langs den stadig mer utbygde Dikeveien i Fredrikstad.

Fakta

Sted: Fredrikstad

Prosjekttype: Kontorbygg

Bruttoareal: 5.900 kvadratmeter

Byggherre: Terje Høili Eiendom

Totalentreprenør: AF Bygg Østfold

Kontraktsum eks. mva.: 79,1 millioner kroner

Arkitekt: Bjar Arkitekter

Rådgivere: RIG og RI Rør: Multiconsult l RIB: Multiconsult / Pro-Consult l RIAKU: Rambøll Norge l RIBR: Roar Jørgensen l RIV: Planteknikk l RIE: Rådgiverhuset l RIByFy: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Mur- og flisarbeider: Herregårdsmur l Gulvsparkling: Gauksås Gulvstøp l Brannisolering og -tetting: Firesafe l Storkjøkken: Fredrikstad Storkjøkken l Stillas: Xervon l Solskjerming: Nerligruppen l Maler: Bohlin l Belegg: Kjernsmo l Lås og beslag: Låssenteret l Himlinger og systemvegger: Modulvegger Østfold l Rekkverk: Sias l mini-kjøkken: Sørlie Prosjektinnredning l Parkett: Norgesgulv l Solceller: Solcelle-spesialisten l Rør: Storm VVS l Elektro: Østfold Elektro l Ventilasjon: Klima Øst l Automatikk: KlimaControl l Stikking: Geomatikk Survey l Grunnarbeid: Jørgen Karstensen l Spunting: Seierstad Pelemaskiner l Prefab betong: Spenncon l Stål bæresystem: Hansen Sveis og Montering l Taktekking: Tacta Tak l Dører: Daloc l Fasadeglass: Moss Glass og Fasade l Blikkenslager: Brødr. Iversby l Bygg-renhold: Tomagruppen

Europris flytter fra to forskjellige steder i Fredrikstad og vil i løpet av kort tid samlokalisere seg i kontorbygget på 5.900 kvadratmeter. Dette tomtestykket er en del av Dikeveien Nord Eiendom, som er i Terje Høili Eiendoms besittelse.

– Nær sagt alle eiendommene her er bygget ut i regi av Terje Høili Eiendom. Det er fortsatt ledige tomter, så her kan det bygges ut videre, sier eiendomssjef i hos byggherre Terje Høili Eiendom, Runar Helgesen.

Også dette prosjektet er tegnet av Bjar arkitekter, i likhet med så godt som alle byggeprosjektene til Terje Høili Eiendom.

Flere stedsvalg

Helgesen forteller at Europris, som Terje Høili i høyeste grad var med på å utvikle til et milliardkonsern, hadde sju forskjellige tilbud da de skulle velge lokasjon for nytt hovedkontor.

– Mange av de ansatte bor i nærområdet, det er sentralt med grei avstand til østfoldbyene. Europris gjennomførte en spørreundersøkelse blant de ansatte, der falt valget på Dikeveien, opplyser han.

Nærheten til Glomma bidrar til de krevende grunnforholdene i området, men byggherren hadde fått gjennomført grunnundersøkelser før forespørselen på totalentreprisen hadde gått ut i markedet sommeren 2017.

– Grunnforholdene stemte med undersøkelsen. På den andre siden av Dikeveien er det 60 meter ned til fjell, mens det stiger igjen litt her på denne siden. Vi så ikke helt behovet for å ha en kjeller i bygget. Det ville også ha medført større kostnader, siden det er en høy grunnvannstand her, forklarer Helgesen.

AF Bygg Østfold er godt kjent i området; de har blant annet bygget Visma-bygget på den andre siden av Dikeveien, som ble ferdig i begynnelsen av 2017.

– Helt i nord står dette bygget på fjell. Men siden det mot sør er 25 meter til fjell, måtte vi bruke en blanding av betong- og stålpeler, forteller prosjekterings- og prosjektleder Kjell Olav Trobe i AF Bygg Østfold.

– Det 30 centimeter tykke selvbærende dekket hviler på pelehoder og opphengt ringmur. Den seismiske beregningen ga også visse utfordringer, det ble store krefter i betong- og stålkonstruksjonen som måtte ivaretas på en forsvarlig måte. Bygget er tre etasjer høyt, atskilt med et stort atrium i midten og med et teknisk rom på hver side av taket, sier Trobe.

Dikeveien 57 er prosjektert og klargjort med tanke på eventuelle flere etasjer i fremtiden. I tillegg til hulldekker som etasjeskillere i konstruksjonen, er det derfor også lagt hulldekker i taket.

Optimale værforhold

AF Bygg Østfold underskrev kontrakten i oktober 2017, og hadde fysisk oppstart i januar 2018. Trobe forteller at prosjektet hadde værgudene på sin side. Det var frost mens pelemaskinene opererte ute på den bløte myra.

– Deretter nøt vi godt av det fine sommerværet. I løpet av den lange sommeren fikk vi ikke inn én dråpe vann mens vi drev med tetting av bygget. Til å begynne med vurderte vi å dekke glasstaket midlertidig med folie, men det unngikk vi. Først da taket var tett, begynte det å regne. Når det gjelder pussfasadene var det ikke en fordel med så mye godvær. Vi måtte passe på akkurat når de rette forholdene var til stede for å unngå skjolder og oppsprekking i pussarbeidene, forklarer Trobe.

Dikeveien 57 er bygget etter Energiklasse B, og har fjernvarme og solcelleanlegg på taket. Det var ikke et ønske fra Europris om åpne landskap, derfor har de fleste av de cirka 200 kontorarbeidsplassene cellekontorer. To tilnærmet like volumer med et stort atrium mellom, gir maksimal utnyttelse av dagslysforholdene. Kontorene og de møterommene som ligger ut mot atriet – det er 16 møterom – har alle lydglass og sikkerhetsglass. Ellers er det varmedempende glass i takvinduer og i fasadene, i tillegg til automatiske persienner på utsiden og innvendige persienner på innsiden.

I tillegg til kontorarealer, vrimleområder og kantine i første etasje, inneholder også bygget både et eget testlaboratorium for varer, samt et eget fotostudio for fotografering av Europris´ produkter.

AF Bygg Østfold har hatt en totalentreprisekontrakt med Terje Høili Eiendom på 79 millioner kroner eksklusive avgifter for Dikeveien 57. – Vi har bare vært to funksjonærer på prosjektet, i tillegg til en person på opplæring. Prosjektingeniør Erik Axelsson har vært en god støttespiller i prosjektet. Vi har utfylt hverandre godt og det har fungert veldig bra, sier Trobe.

– Da vi sendte ut forespørsler til underentreprenører og leverandører i markedet, møtte vi bred interesse. På de tekniske fikk vi inn fire tilbydere i alle fag, på de andre fagene og leveransene var det en fem-seks tilbydere, sier Trobe som også nevner at prosjektet i et godt samarbeid har hatt en sikker og grei fremdrift.– Generelt har alle fagene hatt god nytte av gode prosjektledere og baser, kanskje spesielt i de tekniske fagene, understreker han.

– Vi er veldig godt fornøyde med hvordan AF Bygg Østfold har håndtert byggeperioden, og levert sluttresultatet, slår Helgesen fast.

Han forteller at de har beregnet seg god tid før Europris flytter inn. På nabotomta er en annen entreprenør i gang med et annet prosjekt, også det et kontorbygg i regi av Terje Høili Eiendom. Det skal stå ferdig i november. – Det var et bevisst valg og planlagt at Dikeveien 57 skulle står ferdig i januar. Vi er jo en liten organisasjon, så vi ønsket å unngå å ha flere bygg gående parallelt, sier Helgesen.


Flere prosjekter