R1 Bygg er igang med å bygge nytt klubbhus for Rælingen Skiklubb. –Vi kan gjøre det meste, så lenge vi tar forholdsregler om avstand og mindre fysisk kontakt med kundene, sier tømrer Ole Morten Pettersen.

Dette kan håndverkere trygt gjøre hjemme i boligen din

Mange nordmenn bruker tiden på å fikse opp i egen bolig i disse dager, og det er mye man kan gjøre selv.  Her er rådene til hva både snekkeren og elektrikeren trygt kan hjelpe til med.

Kesko Norge, og som eier Byggmakker og Elfag, går nå ut og gir råd til norske boligeiere om hvilke oppussingsjobber de også trygt kan bruke en snekker eller elektriker til. Begge selskapene håper dette kan være et bidrag til statsråd Monica Mælands oppfordring om å holde hjulene i gang, ifølge en pressemelding fra konsernet.

I disse tider har norske boligeiere satt igang en rekke oppussingsprosjekter hjemme, og ifølge en undersøkelse fra Byggmakker er det uteterrasse, malingsprosjekter og gulv som topper listen.

– Noen jobber kan vi av hensyn til smitterisiko ikke gjøre, men det er overraskende mange jobber som håndverkere kan gjøre. Forutsetningen må være at alle legger Folkehelseinstituttets råd til grunn. Vi har etter råd fra landets snekkere og elektrikere laget en liste over de jobbene som de trygt kan gjøre, sier kjedeleder Tom Erik Eie i Elfag.

Terrasse og utebelysning er sikre jobber
En av de som har gitt råd om trygge oppussingsoppgaver er tømrer Ole Morten Pettersen i R1 Bygg AS, som er i gang med et nytt klubbhus for Rælingen Skiklubb.

– Vi kan gjøre det meste, så lenge vi tar forholdsregler om avstand og mindre fysisk kontakt med kundene. Alle former for uteoppdrag går bra, som terrasse og takjobber. Men i mange tilfeller kan vi også være i ulike rom og for eksempel legge gulv, bytte lister eller skifte vinduer. I tillegg kan vi bytte dører, nye takrenner og skifte kledning, sier Pettersen.

Elektroinstallatør Rolf Langeland i elektrikerfirmaet Askestad-Aas Elektro AS.

Elektroinstallatør Rolf Langeland i elektrikerfirmaet Askestad-Aas Elektro AS sier det er mange jobber som kan være lurt å få gjort nå:

– Mange går hjemme og noen har fått en større forståelse for hva partneren har «klaget» på i lang tid. Det kan være oppgaver som ikke er satt i gang eller som ikke er ferdigstilt. For oss elektrikere er det mye vi kan gjøre nå for tiden. Inne i huset kan vi enkelt sette inn komfyrvakt, utføre en elsjekk, fjerne skjøteledninger, vedlikeholde og oppgradere sikringsskapet og bytte halogen til LED downlight. Ute kan vi installere elbilladere, sette opp utebelysning og terrassevarmere og oppgradere garasjen med flere stikkontakter.

Eksempler på snekkeroppgaver du kan utføre

Utvendig generelt vedlikehold som terrasse, takjobber, pipe, veggpanel og tilbygg

Hytterestaurering

Småjobber: Skifte ytterdør eller vindu, tilpasse for hjemmekontoret eller takrenner

Takrenner, blekk og pipe

Bytte gulv og lister inne

Ifølge Pettersen og Langeland er det helt avgjørende med god dialog i forkant av oppdrag for å få dette til.

– Hvis begge parter sørger for god hygiene og holder avstand er det mye vi kan få til sammen med kundene. Men vi er tydelige på at vi tar ikke oppdrag hvis noen i husstanden er i isolasjon, karantene eller tilhører høyrisikogruppen, sier Pettersen.

Slik gjør du det trygt for deg og kunden

· Dialog er viktig: Vær åpen om noen har vært smittet eller er syke. Avtal oppdrag gjennom telefon og mail, slik at mest mulig er avklart på forhånd

· Sørg for å holde 2 meter avstand ved gjennomgang av oppgaven.

Eksempler på elektrikerjobber du kan utføre

Vedlikehold og oppgradering av sikringsskap sikringer og utdaterte anlegg, legge en ny kurs e.l. og erstatte skjøteledninger med permanente installasjoner

Implementering av ulike digitale løsninger, komfyrvakt, installasjon av porttelefon, nettverk til tv/kontor, tilpassing til hjemmekontor og bruksendringer på rom

Elektrisitet i garasjen som stikkontakter og belysning

Utearbeid som elbillader, hagebelysning til trær, planter og fasader, stikkontakter til uteplasser, terrassevarmere

Grønne tiltak: Bytte ut halogen til LED downlight, energieffektivisering, lysoptimalisering.

Elsjekk – Eier/bruker er selv ansvarlig for at anlegget er i orden. Er (og kan føre til) billig forsikring

· Du kan jobbe ute og inne, så lenge det går an å ta forholdsregler om hygiene. Det er allikevel best å jobbe mest mulig utendørs, om mulig.

· Bestill gjerne varer som blir levert direkte enn å hente selv.

· Dersom du har oppholdt deg i et område definert som høyrisikoområde av nasjonale helsemyndigheter, eller har symptomer på forkjølelse/influensa, skal du ikke utføre jobben.

· Unngå unødvendig kroppskontakt, som håndhilsning. Vær nøye med antibac, renhold og eventuelt bruk av hansker.

· Hold avstand: Opphold dere i ulike rom eller etasjer.