Coop Obs Bygg Straume

Ulvesethlogo

Ulvesethlogo

RolvEide

RolvEide

BergenProsjekt

BergenProsjekt

BergenAir

BergenAir

Torsvikelektro

Torsvikelektro

I Straume Næringspark i Øygarden kommune har Brødrene Ulveseth ført opp et butikkbygg som skal brukes av Coop Obs Bygg.

Fakta

Sted: Straume, Fjell kommune

Prosjekttype: Nybygg, byggevareforretning

Kontraktssum uten merverdiavgift: 68 millioner kroner

Bruttoareal: Cirka 7.500 kvadratmeter

Byggherre: Brødrene Ulveseth Eiendom

Leietaker: Coop Hordaland Sa

Totalentreprenør: Brødrene Ulveseth

Arkitekt: Rolv Eide

Rådgivere: RIB, RIG: Sivilingeniør Bjarte Fyllingen l RIV vent: Bergen Air l RIV rør: Mjelstad & Stokke l RIE: Torsvik Elektro l RISprinkler: Sprinklerteknikk l RIBr: Firesafe l RIReguleringsplan: Holon Arkitekter

Underentreprenører og leverandører: Tømrer: Bergen Prosjekt og Sotra Entreprenør l Grunn- og betongarbeid: Brødrene Ulveseth l Stål, sveis: IPOA l Fasader: GH Prosjekt l Taktekking: Protan Entreprenør l Rørlegger og sprinkler: Mjelstad & Stokke l Elektro: Torsvik Elektro l Ventilasjon: Bergen Air l Malerarbeid: Lønningen & Nilsen

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggherre er Brødrene Ulveseth Eiendom. Bygget er tegnet av Arkitekt Rolv Eide og ført opp i en totalentreprise. Samlet areal er på cirka 7.500 kvadratmeter. Kontraktssummen er på 68 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i mai 2022 og bygget stod ferdig nøyaktig ett år senere.

Kort byggetid

Anleggsleder Karsten Midttveit i Brødrene Ulveseth forteller at den korte byggetiden var den største utfordringen i prosjektet.

– Vi var heldige med været høsten 2022. Det var også utfordrende at Coop flyttet inn i bygget i vår sluttfase, men vi har hatt et veldig godt samarbeid med Coop.

Midttveit sier at alle fag brukte BIM.

Butikkdelen består av en byggevareforretning på cirka 2.900 kvadratmeter, et drive-in plukk-lager på 3.863 kvadratmeter og en planteavdeling 180 kvadratmeter. I tillegg kommer kontorer, garderober og tekniske rom. Drive-in lageret gir mulighet for å losse og laste varer under tørre forhold.

Videreføre skisseprosjekt

Arkitekt Rolv Eide forteller at arkitektarbeidet i hovedsak har vært å videreføre skisseprosjekt fra Obs bygg.

– Coop har vært tydelig på hva bygget skulle inneholde og all logistikk har de ivaretatt selv. Fargene er standard layout for Obs bygg. Utfordringene i byggeprosjektet var plassering på tomt og ivaretaking av trafikkflyt for ansatte og kunder, sier Eide.

Bærekraftig

Driftssjef Monica Cesar i Obs bygg Hordaland sier hun er fornøyd med det nye bygget.

– Vi er veldig godt fornøyde med bygget, og takker utbygger Brødrene Ulveseth for godt samarbeid. Det er et flott varehus med gode fasiliteter både for ansatte og kunder og er et bærekraftig hus som vi vil ha stor glede av i mange år. Vi er glade for å endelig kunne tilby en større butikk og en drive-in med langt flere produkter enn det som var tilgjengelig ved det gamle bygget, sier Cesar.

Hun sier at Coop Obs Bygg har hatt flott omsetningsvekst hvert år.

– Vi forventer ytterligere vekst i både omsetning og besøkende til det nye varehuset i årene fremover, sier Cesar.

Varmepumpe og solceller

Bygget er prosjektert og ført opp i henhold til Tek17. Oppvarming skjer via ventilasjon og er basert på varmepumpe og solcelleanlegg (500 kvadratmeter på taket). Det er vannbåren gulvvarme i sosial del. Ventilasjon er balansert og har varmegjenvinning. Bygget er i energiklasse B.

Tomten i Straume næringspark er på cirka 16 mål og har fjellgrunn. Det er sprengt ut 41.431 kubikkmeter faste masser, som i stor grad er gjenbrukt på tomten.

Under den sosiale delen av bygget ligger det et sprinklerbasseng på 336 kubikkmeter. To store sprinklerpumper er tilknyttet bassenget. Under bygget er det membran og ventilasjonshull mot radon.

Stålglattet betong

Bygget er tilnærmet rektangulært med et utbygg mot sør. Bærende konstruksjon består av søyler og dragere av stål. Det har gått med 1.536 kubikkmeter ferdigbetong. Fundamentet og brystning på 1,2 meter er av betong. Taket er flatt, isolert og tekket og bæres av gitterdragere. Fasadene er av grå og oransje sandwichelementer. Det er glassfasader ved hovedinngangen og ved sosial sone. Gulvet er av stålglattet betong. Bygget har en innvendig vegg som skiller butikken og drive-in lageret. Det er åpen himling i butikk og drive-in lager og systemhimlinger i sosial del.

Brystning av betong, stålglattet gulv sandwichelementer og glass i aluminium gir enkelt vedlikehold og lang levetid.

Byggets hovedinngang ligger på nordsiden. Her ligger også innkjøring til drive-in lager. Bygget har universell tilgjengelighet og er fullsprinklet. Uteområdene er asfaltert. På nordsiden av bygget er det plass til cirka 80 biler.

Da byggeaktiviteten var på topp, var 25 personer med. Coop Obs Bygg i Straume Næringspark er ført opp uten fraværsskader.


Flere prosjekter