Centrumsparken

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Centrumsparken i Brumunddal, som består av 46 leiligheter og næringslokaler, er nå ferdigstilt. Prosjektet har pågått kontinuerlig i nesten to år over to byggetrinn.

Fakta

Sted: Brumunddal

Prosjekttype: Leilighetsbygg og næringsbygg

Bruttoareal: Cirka 5.900 kvadratmeter

Totalkostnad: Cirka 150 millioner kroner inkl. mva. og tomtekostnad

Byggherre: Industrigata Eiendom

Hovedentreprenør: Multi-Bygg

Arkitekt: Anderssen + Fremming

Rådgiver byggeteknikk: UBR

Tekniske entreprenører: Elektro: Arkel Innlandet l Rør: Arve Hagen l Ventilasjon: TechnoTeam Prosjekt

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Maskinanlegg l Stål: Armec l Maling: Morten Skancke l Byggevarer, vinduer og dører: Maxbo Proff Mjøsal Fabrikkbetong: Betong Øst l Armering: Norsk Stål Brumunddal l
Betongelementer: Spenncon l Parkett: ParkettPartner l Flisarbeider: Mestermur l Systemhimlinger i trappeløp, innvendige boder og vegger og himling i næringslokalene: Moelven Modus l Avfallshåndtering: Ragn-Sells

Med sine to byggetrinn, har Centrumsparken blitt et nytt kvartal mellom Miljøgata og Industrigata i Brumunddal sentrum. Bygget har blitt et svært godt synlig i bymiljøet.

Byggherre for prosjektet er Industrigata Eiendom, et selskap hvor prosjektutvikler Tore H. Amdahl i Multi-Bygg er daglig leder. Totalt er kostnaden for utbyggingen inklusive tomtekostnader på 150 millioner kroner.

God tomteutnyttelse

– Dette var en veldig sentral og aktuell tomt hvor vi fikk utnyttet tomta meget bra og fikk gode løsninger. Arkitekten har gjort en veldig god jobb, sier Amdahl til Byggeindustrien.

Utbyggingen av Centrumsparken startet sommeren 2017, og har pågått kontinuerlig gjennom to byggetrinn frem til mars 2019. Det er Multi-Bygg som har hatt hovedentreprisen i prosjektet. Entreprenøren har også koordinert de tekniske entreprisene i prosjektet.

– Jeg synes byggherrestyrte entrepriser er en fleksibel måte å gjennomføre prosjekter på. Hvis man selv har tid og engasjement til å følge opp er det kostnadsbesparende. Når man skal ut i markedet med et prosjekt hvor konkurransen er stor, må man ha lave priser samtidig som kvaliteten er på topp, sier han.

To byggetrinn

Opprinnelig stod det et eldre næringsbygg på tomta. Halvparten av dette bygget ble revet da første byggetrinn startet. Næringsdelen i prosjektet ble bygd i første byggetrinn, men ble innvendig komplementert i byggetrinn to. Byggetrinn to var godt i gang da beboerne flyttet inn i første byggetrinn i 2018.

Det er 28 leiligheter i første byggetrinn, mens byggetrinn to har bestått av 18 leiligheter. Ved ferdigstillelse fremstår Centrumsparken som ett bygg. De to byggetrinnene har felles trappehus og heis, og en felles innkjøring til garasje-kjelleren.

Leilighetene i prosjektet varierer i størrelse fra 60 kvadratmeter til 100 kvadratmeter, og to av leilighetene er utleieleiligheter.

Bygget er fem etasjer over parkeringskjelleren.

Det er den lokale maskinentreprenøren Maskinanlegg som har hatt grunnentreprisen i prosjektet. Tomta ligger på det som er gammel elvebunn. Grunnforholdene har bestått av stein og grus.

Stort betongprosjekt for Multi-Bygg

Prosjektleder Herman Vestli i Multi-Bygg forteller at entreprenøren har gjennomført alt av betong- og tømrerarbeid i prosjektet, i tillegg til en god del snekkerarbeid.

– Det har vært et stort betongprosjekt. Råbygget er i betong med plasstøpt kjeller, plasstøpte betongskiver i alle etasjer og prefabrikkerte hulldekker som etasjeskiller, forteller han.

Bygget har også prefabrikkerte svalgangselementer og prefabrikkerte trapper, mens trappehus er plasstøpt.

Totalt er det levert cirka 2.200 kubikkmeter fabrikkbetong til begge byggetrinnene.

Veggkonstruksjonen er bygd opp av stålsøyler og bindingsverk. Fasaden er dekket med fasadeplater fra Formica med to ulike fargetyper. Arkitekt for prosjektet har vært Anderssen+Fremming, mens UBR har stått for prosjekteringen.

Store leiligheter med romslige verandaer

Arkitekt Tone Fremming i Anderssen+Fremming opplyser at det for arkitekten har vært viktig å få på plass en tilpasset kvartalsstruktur som også strammer opp gateløpet.

– Prosjektet fremstår som to bygninger med ulik karakter og materialbruk. Det er felles uteplasser og leilighetene er store og har romslige verandaer, sier hun.

Vestli opplyser at det er lagt ekstra vekt på standarden i leilighetene med listfrie vinder, strietapet og flis over kjøkkenbenk. Leilighetene har i standardleveransen vært lys eikeparkett, og de største leilighetene i femte etasje er påkostet med enstavs parkett.

– Det har vært mange tilvalgsmuligheter med valg av kjøkkeninnredning, garderobeløsninger, flis og innerdører, forteller Vestli.

Alle leilighetene har veranda. Leilighetene på vestsiden mot Miljøgata har fått innglasset veranda for å skjerme noe mot bymiljøet. Leilighetene har også en uisolert bod på verandaene.

Centrumparken er koblet til det lokale fjernvarmenettet, og leilighetene har vannbåren varme i gulv i alle oppholdsrom. Det er for leilighetene balansert ventilasjon uten kjøling, med ett aggregat per leilighet. Badene i prosjektet er plassbygde.

Trang riggplass

Vestli forteller at det har vært små skjær i sjøen underveis i prosjektet.

– En utfordring har vært en noe trang riggplass i sluttfasen av byggetrinn to. Under byggetrinn en brukte vi det eksisterende bygget på tomta som rigg, men når trinn en ble ferdigstilt, var også hele bakgården ferdig. Vi fått lov til å sperre av en kommunal vei, som har vært brukt som riggområde, sier han.

Prosjektet har vært et viktig prosjekt for Multi-Bygg de siste par årene.

– Det har vært et stort prosjekt for oss og vi er veldig fornøyd med at alt er overlevert til planlagt tid, sier prosjektlederen.

Anleggsleder Frode Nysæter fastslår at det er morsomt å ha vært på et bygg som har satt sitt preg på Brumunddal sentrum.

– Bygget definerer en viktig del av sentrumsområdet i Brumunddal, sier han.

Byggherre Amdahl sier at både han og leietakerne og boligkjøperne i prosjektet er fornøyd med kvaliteten som er levert i prosjektet.

– Fremdriften har vært svært god. Byggetrinn to er ferdigstilt en måned tidligere enn planlagt, sier han.


Flere prosjekter