Ingjerd Hauvik og Rune Evjenth foran den svanemerkede boligen som er under oppføring. Foto: Tor Farstad/Bergensavisen
Ingjerd Hauvik og Rune Evjenth foran den svanemerkede boligen som er under oppføring. Foto: Tor Farstad/Bergensavisen

Bygger ny svanemerket bolig etter at de mistet huset i brann

Forsikringskunder i Gjensidige som mister boligen i brann får tilbud om å bygge opp et nytt hus som er svanemerket.

Huset til familien Haukvik Evjenth på Sandli utenfor Bergen brant ned nyttårsaften, etter å ha bli truffet av en nyttårsrakett. Gjennom husforsikringen fikk de tilbud om at det nye huset som skulle bygges opp skulle være svanemerket, ifølge en pressemelding fra Miljømerking.

Nå er eneboligen, som den første i sitt slag, under oppføring for trebarnsfamilien, med Gjensidige som byggherre.

Når et hus brenner ned, er det vilkårene i husforsikringen som definerer hva som skal skje videre. Familien valgte å takke ja til at det nye huset skulle være svanemerket, hvor både bygget, alle materialene og selve byggeprosessen må oppfylle kravene til det offisielle miljømerket.

– Gjensidige har som misjon å sikre liv, helse og verdier på en bærekraftig måte. Å bygge svanemerkede hus er helt i tråd med dette fordi handler om å fokusere helhetlig på klimaet, miljøet og mennesker, sier Ajla Alagic, bærekraftsansvarlig for eiendom i Gjensidige forsikring.

Pia Cathrine Lund, administrerende direktør i Svanemerket, synes det er er prisverdig at Gjendisige gir forsikringskundene dette valget etter brann.

– De siste rapportene vi har fått om klima og miljø viser at vi må redusere miljøbelastningen i alt vi gjør. Når uhellet først er ute, er det fint at det som reiser seg fra asken er et svanemerket hus, sier Lund i meldingen.