Den nye, grønne ammoniakkfabrikken bygges i Skipavika i Vestland fylke. Illustrasjon: SkiGA
Den nye, grønne ammoniakkfabrikken bygges i Skipavika i Vestland fylke. Illustrasjon: SkiGA

Bygger milliard-fabrikk i Vestland

Europas første fullskalaanlegg for produksjon av utslippsfri ammoniakk, en fabrikk til nær fire milliarder kroner, skal bygges ved Fensfjorden i Gulen kommune i Vestland.

Det skriver Bergens Tidende mandag.

SkiGA AS, som eies av Skipavika Næringspark, hvor fabrikken bygges, kunne presentere planene for den fullfinansierte fabrikken denne uken.

Fabrikken, som skal stå ferdig i 2026, blir Europas første fullskala-anlegg for produksjon av utslippsfri ammoniakkm skriver SkiGA i en pressemelding. Ifølge artikkelen i Bergens Tidende, starter byggingen i 2024.

– Skipavika er perfekt lokalisert for å skape ny, grønn industri og nye arbeidsplasser. Klimaeffekten fra anlegget tilsvarer omtrent 30 prosent av CO2-utlippene fra hele Bergen, sier Cornel Russi i SkiGA.

– Tomten er regulert til industriformål, vi har sikret oss tilgang på kraft, og havnen er allerede i drift. SkiGA har også blitt enige med et stort europeisk energiselskap om nøkkelvilkårene for kjøp av den grønne ammoniakken fra anlegget. Vårt konsept kan raskt repliseres andre steder i Norge og EU, legger Russi til i pressemeldingen.

Teknologileverandøren Casale skal, ifølge pressemeldingen, bygge fabrikken.

– Vi er stolte over å ha bli valgt som leverandør til dette viktige prosjektet. På denne måten kan vi spille en aktiv rolle i å skape en grønnere fremtid som kommende generasjoner fortjener, sier administrerende direktør Federico Zardi i Casale.