Bygde grønn vegg hjemme

I Trondheim har anleggsgartner Arvid Ekle bygd det som antagelig er den første utendørs grønne veggen på en privatbolig her til lands. (Bildekarusell)

– Det blir spennende å se hvordan planteveggen greier seg gjennom senhøsten og vinteren. Veggen er vestvendt og værutsatt, og vil få svært tøffe vinterforhold når nordvesten setter inn, sier Ekle til hage.no. Han tror likevel at det skal gå bra.

Ekle og hans firma Anlegg og Utemiljø har spesialisert seg på å bygge planteveggger i næringsbygg rundt om i Norge. Til nå har firmaet bygget ti slike vegger, blant annet hos Norsk Medisinaldepot i Oslo. I løpet av året skal firmaet bygge to nye vegger.

Består av 320 planter
I boligen hjemme på Bjørkmyr i Trondheim har han bygget en liten vegg med 320 planter. Selve plantearealet er på 1,8m x 2,4m, og den er rammet inn med Kebony treverk, opplyser Ekle.

Veggen er bygd opp av moduler med planter som monteres på en ramme, og den styres av et eget vanningssystem.

– Veggen vannes hver 6. time. Den har fått mer vann midtsommers enn nå, og vannmengden vil ytterligere bli redusert senere på høsten, sier Ekle.

Lokale planter
Ekle har valgt den lokale planteprodusenten Sissels Stauder på Hegra til sin private vegghage.

– Jeg tester ut ti forskjellige arter, og så langt ser det ut til at de har etablert seg og trives veldig godt, sier anleggsgartneren som er levende opptatt av hvordan grønne vegger kan bidra til et bedre inne- og uteklima.

Han forteller at hans private plantevegg består av kjente og kjære planter, med en bladmasse som vil framstå på en pen måte også gjennom vinteren: Her finnes to forskjellige Heuchera, Bergenia, Geranium, Molinia, Waldsteinia, Dianthus deltoides «Albus», Deschampsia, Meum athamanthicum samt Lavendula.

Les også:
Trondheims første levende vegger
Norges første levende vegg