Arkivfoto

Britisk minister: – Flom skyldes klimaendringer

Klimaendringer er en medvirkende årsak til flommen i Storbritannia, mener den britiske forsvarsministeren Philip Hammond.

– Klimaet endrer seg, noe som åpenbart er en faktor i værmønsteret vi ser. Dette er grunnen til at vi investerer betydelige pengesummer i å styrke flomvernet, sa ministeren søndag.

Han fikk støtte fra Ed Miliband, lederen for opposisjonspartiet Labour. Han mener det dårlige været skyldes klimaendringer og at regjeringen må behandle global oppvarming som et spørsmål om nasjonal sikkerhet.

Mens været har vært ekstremt tørt langs vestkysten av Norge de siste månedene, har vinteren i England vært den våteste på 250 år.

Britiske myndigheter har sendt ut flere hundre flomvarsler, og 3.000 soldater er kalt ut for å begrense skadene. Prinsene William og Harry var med og lempet sandsekker sammen med en gruppe soldater for å beskytte en landsby ved Windsor Castle før helgen.

Søndag stanset endelig regnet som lenge har høljet ned over England. Men det ventes at vannstanden vil stige mange steder tross oppholdsværet. Storbritannia sliter i tillegg med ettervirkningene av flere stormer som har rammet landet de siste ukene.

Også den kjente økonomomen Nicolas Stern, som sto bak en viktig rapport om kostnadene ved å bekjempe global oppvarming i 2006, har knyttet flommen og stormene i Storbritannia til klimaendringene.

– Kutter vi ikke utslippene, må vi forberede oss på enda mer ødeleggende konsekvenser, skrev han i en kronikk i avisa The Guardian nylig.

– Et masseødeleggelsesvåpen

USAs utenriksminister John Kerry advarte søndag om risikoen for ødeleggende klimaendringer i en tale i Indonesias hovedstad Jakarta.

Ifølge Kerry er det flere likhetstrekk mellom klimatrusselen og risikoen for terrorangrep. Ingen av disse truslene kan bekjempes uten internasjonalt samarbeid, påpekte ministeren.

– På sett og vis kan også klimaendringer nå anses for å være et masseødeleggelsesvåpen – og kanskje det mest skremmende i hele verden, sa Kerry.

Det er ventet at han vil holde flere taler om global oppvarming i tiden framover. Den første talen ble holdt i Indonesia fordi landet regnes som svært utsatt hvis havnivået stiger.