Røyken fra brannen i anlegget til Norsk Gjenvinning i Haraldrudveien i Oslo kan ses fra sentrum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Brannen i gjenvinningsanlegg i Oslo neppe slukket før tidligst fredag

Brannen i et avfallsanlegg i Oslo førte til at tjukk røyk veltet opp og svarte papirbiter falt ned over deler av Oslo torsdag. To personer ble lettere skadd.

De to skadde personene ble kjørt til legevakten med lettere røykskader. Ingen personer ble meldt savnet.

– Ingen er meldt savnet, og beskjeden er at dette har gått bra, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat til NTB.

Politiet og brannvesenet fikk melding om brannen klokken 9.38 torsdag. Først langt utpå ettermiddagen begynte brannvesenet å få kontroll, varmen var dempet og de store flammene slått ned. Men brannvesenet ser ikke for seg at brannen er helt slukket før tidligst fredag.

– Vi må sannsynligvis jobbe med å slukke brannen i hvert fall til i morgen. Så dette blir en utholdenhetsprøve, sier Dalen til Aftenposten torsdag kveld.

Brente papirbiter

En viktig årsak til at brannen ble så kraftig, var at den oppsto i sammenpresset returpapir. Brannen var så kraftig at røyken kunne ses over store deler av byen, og på Nakholmen i Oslofjorden falt det svarte papirbiter ned fra himmelen, melder NRK.

Brannvesenet benyttet gravemaskiner for å få tilgang til det brennbare materialet og komme til med slukkevann. Deler av bygningen som brant, kollapset etter noen timer. Politiet oppfordret beboerne i området til å lukke vinduer og dører på grunn av røyken, men det var aldri fare for spredning til området rundt.

– Føler du ubehag med røyk i området, er rådet fortsatt å holde seg innendørs eller forlate området, opplyste politiet torsdag ettermiddag.

Store mannskaper

Brannen var så omfattende at brannvesenet i Oslo måtte ha bistand fra kolleger i både Asker og Bærum og Nedre Romerike. I alt 16 biler og 43 mannskaper ble kalt inn.

Brannvesenet brukte vannkanoner for å begrense spredningen, men området har begrenset vannforsyning, noe som gjorde slokkingsarbeidet ekstra utfordrende. Vann- og avløpsetaten valgte derfor å øke trykket i en kum.

Konsernsjef Erik Osmundsen i Norsk Gjenvinning forteller til NRK at omfanget av brannen til alt hell var begrenset, og at de sannsynligvis er tilbake i normal produksjon fra neste uke, kanskje allerede fredag. Selskapet opplyser at de får bistand fra andre gjenvinningsanlegg i området.

Bil, buss og tog

Brannen fikk konsekvenser både for bil-, buss- og togtrafikk i området, og slokkingsarbeidet gjør at et større område rundt brannstedet vil bli holdt avsperret inntil videre.

Det ble satt opp sperringer i Brobekkveien og Alf Bjerckes vei, og Persveien ble avstengt ved innkjørselen fra Ring 3, men åpnet igjen for normal trafikk i 21-tiden torsdag kveld. Flere busslinjer ble innstilt, og togtrafikken på Gjøvikbanen ble også stanset som følge av brannen.

– Fortsatt er både brannvesenet og politiet igjen på stedet, men det går rette veien nå. Det er ikke behov for ytterligere evakuering. Det er nå litt høytrykk i lufta og røyken siger rett vei igjen, opplyste Oslo-politiet torsdag kveld