162 Jernia-butikker markerer bursdagen nå i oktober. Å tilhøre en kjede, er en selvfølge i dag. Men da de 22 første jernvarehandlerne slo seg sammen i 1951, ble det sett på som ganske uhørt.
– Jernia hadde en trang fødsel, med sinte brev, eksklusjon fra foreninger og boikott av vareleveranser. De mange leveringsnektelsene resulterte i rettssak og stjal mye verdifull tid, sier kjedesjef Kjetil Wisløff i Jernia Detalj.
I starten var navnet A/L Jernvarekjøp, og samarbeidet kom i stand for å få bedre innkjøpspriser. Seks år etter krigen ville ikke prismyndighetene tillate detaljister å finansiere økte kostnader med økte priser.
– Men grossistene så på kjededannelse som kooperasjon, og slikt skulle ikke forretningsfolk holde på med, sier Wisløff.
Kundestatus
Sammenslutningen av jernvarehandlere overkom etter hvert motstanden. I 1951 var det varene som sto i sentrum. Siden den gang har kundenes status blitt sterkt oppjustert.
– Før var spørsmålet om butikken hadde spikerskuff eller ikke. I dag er det viktig om det er snekkeren eller gamle fru Hansen som skal ha spiker. Snekkeren skal ha kvarttoms galvanisert stift. Damen på 75 år skal ha noe å henge kalenderen på, sier kjedesjef Wisløff.
I 2011 er den klassiske jernvarehandelen, isenkramen, borte. Byggevarehusene har tatt over mange av varene. Jernia har på sin side utvidet sortimentet. I 1994 kom maling for fullt, i 1998 finere kjøkken-, husholdnings- og gaveartikler.
Markedssegmentene er i dag hus, hage, verktøy og kjøkken.
– Vår spesialitet er at vi fortsatt er faghandel. Vi skal kunne det vi selger, sier Wisløff.
Alle nyansatte i Jernia går igjennom et e-læringskurs som de blir testet på i etterkant.
– Jernia-ansatte skal være eksperter på det de selger. Vi satser stort på trening og opplæring i samarbeid med de største leverandørene våre, og aktiviteten trappes opp ytterligere fremover. Alle har vært gjennom produkt- og salgstrening innen kategorier som grill, gress, høytrykk, brannvern, sikkerhet og kjøkkenutstyr, sier han.
Nettsatsing
Jernia som konsern hadde flere år på rad med svake tall fram til og med 2009. I fjor ble dette snudd til overskudd. Omsetningen ble 3,1 milliarder kroner og driftsresultatet 53,9 millioner. Trenden har fortsatt i år.
Kjeden består av 162 butikker i Norge og 75 i Sverige.
For et år siden slo Jernia seg sammen med nettbutikken Komplett for en storsatsing på netthandel. Satsingen regnes som strategisk viktig.
– Nettet står for en stadig større del av handelen vår. Det er i liten grad snakk om kannibalisering på butikkene, men heller rekruttering av nye og yngre kundegrupper, sier Wisløff.
Han ser for seg over 200 butikker når kjeden runder 70 om ti år.
– Vi har kvalitetsvarene og kompetansen for hus- og hageieren, gjør-det-selv-segmentet, småfikseren, hobbykokken, grilleren, gavekjøperen og hverdagssupplereren. Det vil være plass for flere avdelinger av oss, sier kjedesjef Kjetil Wisløff.
Jernia-årstall:
1951: Jernia stiftes 20. juni, som ’’A/L Jernvarekjøp. Jernvarehandlernes Innkjøpslag’’ – landets første detaljistorganiserte kjede i næringsgruppen ’’Jern og farvevarer’’.
1954: Overtar grossistselskapet K. E. Larsson A/S i Oslo, skifter navn til KELA K. E. Larson A/S året etter.
1966: De første markedsføringsaktivitetene blir igangsatt, under kjedenavnet KELA.
1968: Endrer navn til Jernia Norsk A/S som følge av markedsføringssamarbeid med Jernia Svenska AB. ("Norsk" forsvinner fra navnet først i 1983).
1969: Kjøper eiendom på Sofiemyr i Oppegård kommune, der det investeres i eget sentrallager.
1980: Egen kjedeprofil for profesjonelle storforbrukere etableres, under navnet Jernia Industri. Skifter navn til ProffPartner i 1999. ProffPartner har 48 kjedemedlemmer over hele landet.
1994: A/S Samkolør blir fusjonert inn i Jernia. Maling kommer inn i sortimentet.
1997: Jernia får ny eierstruktur. Går fra å være hundre prosent forhandlereiet kjede til forhandlerkontrollert konsern, med omsettelige aksjer. Fra 2000 blir aksjene helt fritt omsettelige.
1998: Kjøper F&H AS i Danmark, en av Nordens største spesialgrossister for kjøkken- og gaveartikler.
1999: JerniaGruppen innføres som konsernbetegnelse.
2004: Selskapet har om lag 300 aksjonærer, med Norgesinvestor og Odin Norge AS som de største.
2005: Stein Erik Hagens Canica Invest AS kjøper alle aksjene og blir eneeier.
2010: Sammen med Canica-kontrollerte Komplett satses det offensivt på nettbutikk gjennom eget selskap. Nyetablerte Jernia.no AS eies 51 prosent av Komplett ASA og 49 prosent av Jernia AS.