USAs energiminister Jennifer Granholm var med på å legge fram Biden-administrasjons planer for en omfattende utbygging av havvind. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

USAs energiminister Jennifer Granholm var med på å legge fram Biden-administrasjons planer for en omfattende utbygging av havvind. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Biden vil styrke utbyggingen av havvind

Biden-administrasjonen ønsker å styrke USAs bruk av vindkraft gjennom en utbygging av havvindplattformer. Målet er å kunne produsere 15 gigawatt innen 2035.

Det vil være nok strøm til å dekke behovet for over fem millioner amerikanske husstander, ifølge USAs innenriksdepartementet.

– Vi setter i gang forsøk på en storstilt satsing på flytende havvind. Teknologi vil kunne la oss bygge i dypvannsområder der turbiner ikke kan festes direkte til havbunnen, men hvor det er sterk vind som vi nå kan utnytte, sa klimarådgiver i Det hvite hus, Gina McCarthy, da planene ble lagt fram på en pressekonferanse torsdag.

To tredjedeler av USAs potensial for havvindutbygging er i dypvannsområder utenfor kysten av California og Oregon, noe som krever flytende plattformer. Biden-administrasjonen bevilget nylig nesten 50 millioner dollar i finansiering til forskning og utvikling.

Energiminister Jennifer Granholm sa på pressekonferansen at hennes departement vil koordinere med innenriksdepartementet «for å sikre at flytende havvind kan sameksistere med dyreliv og fiskerinæringen».

Biden-administrasjonen har tidligere kunngjort et mål om å distribuere 30 gigawatt havvindkraft innen 2030. Samtidig ønsker de å kutte kostnadene ved flytende vindkraft til havs med mer enn 70 prosent innen 2035.