Jackons hovedkontor utenfor Fredrikstad. Foto: Jackon

Jackons hovedkontor utenfor Fredrikstad. Foto: Jackon

BEWI med tilbud om å kjøpe alle aksjene i Jackon Holding for over tre milliarder - Akselsen-familien godtar tilbudet

Fredag kveld kom emballasje- og isolasjonsprodusenten BEWI med et tilbud om å kjøpe alle aksene i Jackon Holding, og budet er på mellom 3,1 til 3,6 milliarder kroner. Nå har Akselsen-familien, som eier 50 prosent av aksjene i Jackon, godtatt tilbudet.

BEWI kunngjør søndag via en børsmelding at de har mottatt aksept av tilbudet fra HAAS AS, et selskap eid av Akselsen-familien som eier 50 prosent av aksjene i Jackon. Akselsen-familien var en av grunnleggerne av Jackon i 1956.

– Vi har brukt helgen på å evaluere og diskutere tilbudet, ha mange samtaler, både i familien, men også med representanter fra BEWI. Når vi nå velger å selge aksjene våre til BEWI mot oppgjør i aksjer, betyr det at vi som eiere ønsker å engasjere oss aktivt i å bringe Jackon til neste nivå sammen med BEWI. Vi tror at våre to selskaper har en veldig god industriell match, ettersom vi utfyller hverandre godt og har mye å lære av hverandre. Valget vårt er utelukkende basert på det vi mener er det riktige valget for selskapet og dets ansatte, sier Andreas M. Akselsen på vegne av familien i en børsmelding fra BEWI søndag.

– Vi er veldig begeistret for Akselsens beslutning om å bli med i teamet vårt i BEWI. Familiene våre har kjent hverandre i årevis, og vi er imponert over hvordan de har utviklet Jackon til det selskapet det er i dag. Nå har vi muligheten til å styrke selskapene våre ytterligere, et ansvar vi er ydmyke å ta, sier Christian Bekken, administrerende direktør i BEWI i meldingen.

Jackon-gruppen er et familieeid industrikonsern med base i Fredrikstad. I 2020 hadde selskapet en omsetning på cirka 3,15 milliarder kroner og en EBITDA på cirka 362 millioner kroner. Selskapet har cirka 850 ansatte og mer enn 20 anlegg i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Tyskland og Belgia.

Trøndelagsbaserte BEWI hadde i 2020 driftsinntekter på 462,6 millioner euro.

– BEWI har skissert betydelige vekstambisjoner, både organisk og gjennom oppkjøp. Jackon og BEWI er de to største leverandørene av EPS i Europa, og ved å kombinere de to oppnår vi markedsposisjoner nummer én i nesten alle våre markedssegmenter, noe som styrker våre vekstutsikter og rammer for å forfølge ytterligere attraktive oppkjøps og fusjons-muligheter, uttalte administrerende direktør i BEWI, Christian Bekken, i en børsmelding fredag. Styreleder i BEWI er for øvrig tidligere mangeårig leder for HeidelbergCement Northern Europe, som blant annet eier Norcem, Gunnar Syvertsen.

– Vi ser et betydelig potensial for synergier ved å kombinere selskapene våre. Vi har lansert vår ambisjon om å øke kapitalavkastningen til 20 prosent, og denne transaksjonen støtter det målet, legger Bekken til.

– Dette tilbudet kom ut av det blå. Derfor kan jeg ikke si noe. Det er et eierspørsmål, sa Ole Enger, styreleder i Jackon Holding, i en kommentar til Dagens Næringsliv fredag.

– Jackon-aksjonærene tilbys vederlag i form av nye BEWI-aksjer eller kontant oppgjør. Det øverste nivået av verdsettelsesintervallet forutsetter at alle Jackon-aksjonærer aksepterer vederlag i form av aksjer i BEWI, mens den nedre enden antar at kjøpesummen vil bli oppgjort i kontanter. Vederlagsaksjene vil bli utstedt til en kurs på 45,9925 kroner, som tilsvarer den volumveide gjennomsnittlige aksjekursen på Oslo Børs de siste 14 handelsdagene og vil være underlagt 12 måneders lock-up. Tilbudet er underlagt at aksjonærer som representerer minst 50 prosent av aksjene i Jackon godtar tilbudet og inngår en aksjekjøpsavtale med BEWI, at forkjøpsretten i henhold til vedtektene til Jackon ikke utøves og at Jackons styre godkjenner oppkjøpet. Videre vil gjennomføringen av transaksjonen være gjenstand for due diligence, vedtak fra BEWIs generalforsamling om utstedelse av vederlagsaksjer og vanlige lukkingsbetingelser, inkludert regulatoriske godkjenninger. Majoritetsaksjonæren i BEWI, Frøya Invest AS, har bekreftet at de vil stemme for utstedelse av vederlagsaksjene. Forutsatt at disse betingelsene er oppfylt, forventes transaksjonen å være fullført innen utgangen av fjerde kvartal 2021. BEWI vil finansiere transaksjonen ved utstedelse av vederlagsaksjer og fra kontanter som er tilgjengelige for BEWI, skriver BEWI i meldingen.

Carnegie AS fungerer som finansiell rådgiver for BEWI og advokatfirmaet Thommessen AS og Cirio Advokatbyrå AB fungerer som juridiske rådgivere for BEWI.